Madeleine Albrightová slaví 82. narozeniny: Proč své dětství strávila v pražském protiletadlovém krytu?

Madeleine Albrightová je žena s velkým Ž
Zdroj: Česká televize
Madeleine Albrightová je svérázná žena, která celý život bojovala za práva ČeskoslovenskaMadeleine Albrightová se přítelem Václavem HavlemMadeleine Albrightová se nikdy nenechala strhnout davemMadeleine Albrightová sice žije přes 70 let v zahraničí, přesto mluví perfektně česky+ 6 fotek+ 7 fotek

Madeleine Korbelová Albrightová původním jménem Marie Jana Korbelová - bývalá ministryně zahraničních věcí USA a historicky první žena v tomto úřadu - sehrála významnou úlohu v rozšiřování NATO o země bývalého východního bloku. Dnes tato velká přítelkyně Václava Havla slaví 82. narozeniny a my jí přejeme hlavně pevné zdraví.

Petra Járková
Petra Járková 15. 05. 2019 08:00

Madeleine Albrightová se narodila v pražské židovské rodině na Smíchově. Hned po Hitlerově okupaci zbytku Československa v březnu 1939 se jejímu otci, diplomatovi Josefu Korbelovi, podařilo i s celou rodinou utéct do Londýna, kde ve sklepním bytě zažili německé bombardování.

„Značnou část dětství jsem prožila v protiletadlovém krytu a zpívala jsem si,“ vzpomíná Albrightová. Později se rodina přestěhovala do městečka Walton on Thames.

Byla pokřtěna a vychovávána jako katolička a o svém židovském původu se podle vlastních slov dozvěděla až poté, co Washington Post publikoval reportáž, v níž bylo vzpomenuto, že její prarodiče a několik příbuzných se stali obětmi holocaustu.

V době, kdy se její otec jako pracovník československé exilové vlády aktivně účastnil boje proti hitlerovskému Německu, nastoupila šestiletá Madeleine do školy. Na vysvědčení z roku 1943 byla charakterizována jako bystrá a živá žačka, snadno se učí a učivo si dobře pamatuje. Známky měla dobré, jen ze zeměpisu měla čtyřku.

Po válce se Korbelovi vrátili do Československa, které však vzápětí po komunistickém převratu v roce 1948 opustili a usadili se ve Spojených státech v Coloradu. Měli jen skromné finanční prostředky.

Po studiích na internátní škole ve Švýcarsku a absolvování uznávané Wellesley College, kde dostala stipendium na studium politologie, se Madeleine provdala za chicagského novináře.

V osobním životě se jí nedařilo. Manžel ji po třiadvacetiletém manželství opustil kvůli jiné ženě. Má tři dcery: dvojčata Anne Korbel Albright a Alice Patterson Albright a Katherine Medill Albright.

V roce 1992 ji Antony Lake, poradce Billa Clintona pro otázky zahraniční politiky, pozval do volební kampaně. Na Clintona udělala dobrý dojem a ten ji po volbách jmenoval velvyslankyní USA v Radě bezpečnosti OSN. Hned poté ji jmenoval i vedoucí štábu pro spolupráci s Radou pro národní bezpečnost.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články