Mezinárodní den boje proti homofobii. 17. 5. 1990 byla homosexualita konečně vyškrtnuta z mezinárodní klasifikace nemocí

Symbolem homosexuality se stala duha
Zdroj: pixabay
Harvey Milk byl velkým bojovníkem za práva homosexuálů. Byl také vůbec historicky prvním homosexuálním politikem. Za svůj boj zaplatil cenou nejvyšší... životem. Roku 1978 byl zavražděnDuha se stala symbolem homosexuálůAž v roce 1990 si lidstvo uvědomilo, že sexualní orientaci léčit nelzeI přes to dnes žije mnoho lidí, kteří homosexualitu za nemoc 
stále považují+ 1 fotka

Dnes homosexuální orientaci bereme jako běžnou věc (většina z nás). Bohužel, ne vždy byli homosexuálové tolerováni a ani dnes nemají v některých státech svá práva a musí svou orientaci skrývat. Je smutné, že lidstvu trvalo pár set let, než si uvědomilo, že za svou sexuální orientaci člověk jednoduše nemůže a že rozhodně není nijak nemocný.

Redaktor
Redaktor 17. 05. 2018 13:12

Homosexualita v minulosti aneb štvanice na homosexuály

V dobách antiky nebyla homosexualita absolutně tabu. Objevovala se například i v egyptské mytologii. V dobách starého Egypta nebyla homosexualita nijak postihována a lidé ji tolerovali. Za dob antického Říma se o homosexualitě bežně mluvilo a provozovala se. V Řecku byla dokonce i státem podporována. Sexu s člověkem stejného pohlaví rozhodně neholdovali pouze homosexuálové. Rádi si ho užívali i heterosexuálové. Každý spal jednoduše s každým. Vše na velice dlouhou dobu skončilo s nástupem středověku a příchodem křesťanství. 

V temných dobách středověku byla homosexualita tvrdě trestána. Byla zakazována a označena za sodomii. To ale nebránilo aristokracii se homosexualním stykům oddávat. Předsudky a nenávist vůči homosexuálům přetrvaly až do našeho století. Homosexualita se trestala a vědci ji zkoušeli léčit. Mnoha lidem pouhá odlišná sexuální orientace doslova zničila život. Za druhé světové války se homosexuálové posílali do koncentračních táborů a pokoj nedostali ani po válce. Příkladem je Alan Turing. Velký matematik, který za druhé světové války rozluštil Enigmu, čímž válku o tři roky zkrátil a zachránil miliony životů. Když se přišlo na to, že je homosexuál, musel si vybrat. Buď půjde do vezení, nebo podstoupí chemickou léčbu. Rozhodl se tedy pro léčbu. Po několik dalších let do něj doktoři píchali ženské hormony a zkoušeli, jestli se mu tak zalíbí ženy. Podstoupil i chemickou kastraci, kdy se mu snažili snížit jeho libido na minimum. Turing tyto ponižující procedury nevydržel a raději spáchal sebevraždu.

Vznik a vývoj tohoto mezinárodního boje

Iniciátorem Mezinárodního dne proti homofobii se stal francouzský akademik a aktivista Louis-Georges Tin, zakladatel koordinačního výboru IDAHO ( z anglického International Day Against Homophobia). Výrazně se o slavení tohoto významného dne zasloužil. Evropský parlament jeho návrh schválil. Datum 17. 5. bylo vybráno záměrně. V tento den roku 1990 se lékaři a vědci konečně usnesli na tom, že homosexualita nemoc není a tudíž ji nelze ani léčit.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články