Odstranění nosních mandlí je nejčastější operací u dětí. Je ale opravdu nezbytné nosní mandle odstraňovat?

Odstranění nosních mandlí je nejčastější operací u dětí. Ne vždy je nutná
Zdroj: pixabay

Trpí vaše dítě, především v zimě, na neustálé rýmy a záněty středního ucha? Ze spaní chrápe jako starý námořník a je každou chvilku nemocné? Pravděpodobně bude mít problémy s nosní mandlí. Není to nic neobvyklého. Odstranění nosních mandlí je jednou z nejčastějších prvních operací, které děti prožijí. Je ale vůbec dobré nosní mandli odstranit? I ona, ač se to nezdá, má v těle svou funkci.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 13. 05. 2018 09:49

Kdy mandli odstranit

Nejvhodnějším termínem je podzim. V horkém létě praží slunce a to není pro hojení zrovna nejlepší. Ani zima není dobrá, protože v tomto ročním období bývají děti nejvíce nastydlé.

Příznaky zvětšené mandle

Hlavním příznakem je neustálá rýma. Malé děti ještě neumí samy smrkat a nevysmrkaná rýma dělá v jejich těle a hlavně v dutinách neplechu. Mohou se objevovat neustálé záněty středního ucha. Dítě také dýchá pusou, má ucpaný nos a huhňá. Je mu také špatně rozumět, protože nemůže moc artikulovat a vyslovovat.

Jít, či nejít na operaci?

Mandle sama časem zaniká. V pubertě už nemá nosní mandle skoro nikdo, takže pro lidské tělo až takový význam nemá. Úplně na nic ale nosní mandle také nejsou. Zachytávají především viry a bakterie, které nosem dýcháme. Je to takový nosní filtr. Když vaše dítě trpí obtížemi, které jsou uvedené výše, nemá cenu s odstraněním mandlí příliš otálet. Objeví-li se příznaky ojediněle, nemá cenu malé dítě trápit s narkózou a se zákrokem. Vše je na uvážení vás rodičů a doktorů ORL, kteří odstranění mandle zhodnotí.

V jakém věku se mandle odstraňují?

U opakovaných zánětů středního ucha se mandle odstraňuje již od jednoho roku. Jestliže jsou problémy s ušima opravdu nesnesitelné a úporné, lze je vyndat i dříve. Dítě může operaci podstoupit minimálně v devíti měsících věku. Někdy se stane, že mandle doroste a veškeré potíže se znovu vrátí. Nezbývá tedy nic jiného než mandle znovu chirurgicky vyndat.

Je tato operace spolehlivá a splní svůj účel?

Bohužel. To, že už dítě po odstranění mandlí nebude trpět častou rýmou a nebudou ho bolet ouška, vám nikdo nezaručí. Podle některých pediatrů se nosní mandle odstraňují dvakrát až třikrát častěji, než je skutečně potřeba. Důvodem pro odstranění mandlí by měla být především jejich velikost a průkaznost, že právě ony jsou zdrojem problémů.

 

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články