Legendární herečka Michèle Morgan by oslavila stovku: Mohla hrát v Casablance, má hvězdu na chodníku slávy

Michèle Morgan, rodným jménem Simone Renée Roussel byla francouzská herečka, která byla považována za jednu z nejlepších francouzských hereček dvacátého století.
Zdroj: Wikimedia Commons/Acme Newspictures Inc. – Three Michele Morgan Photos 1942 Volné dílo
Michèle Morgan, rodným jménem Simone Renée Roussel byla francouzská herečka, která byla považována za jednu z nejlepších francouzských hereček dvacátého století.Morgan se narodila v Neuilly-sur-Seine, Hauts-de-Seine ve Francii. Vyrůstala v Dieppe, Seine-Maritime ve Francii.V patnácti letech opustila domov a přestěhovala se do Paříže, aby se stala herečkou. V Paříži hodila na hodiny herectví k René Simonovi a mezitím hrála v několika filmech, aby si hodiny mohla zaplatit. Tehdy si změnila jméno na "Michèle Morgan" a řekla že nemá fyzické vlastnosti Simone a Morgan zní více přátelsky.+ 4 fotky+ 5 fotek

Francouzská hvězda Michèle Morgan byla považována za jednu z nejlepších francouzských hereček dvacátého století. Získala řadu ocenění za přínos kinematografii a muži jí díky kráse, talentu a rozhledu leželi u nohou.

Petra Járková
Petra Járková 29. 02. 2020 07:00

Simone Renée Rousselová (29. února 1920 – 20. prosince 2016) bylo vlastní jméno herečky Michèle Morgan, která se proslavila především ve čtyřicátých a padesátých letech. Hrála ve filmech Nábřeží mlh, tam se objevila po boku Jeana Gabina. Ve filmech Velké manévry a Pyšní, zase zazářila spolu s Gérardem Philipem. Za připomenutí stojí i filmy Pastorální symfonie, Crime ne paie pas, Okamžik pravdy nebo Ztracená jednotka.

Hodiny herectví

Když v patnácti opustila domov, přestěhovala se do Paříže, aby se stala herečkou. Tam chodila na hodiny herectví k René Simonovi. Brala sebemenší roličky, aby mohla hodiny zaplatit. Tehdy si změnila jméno na Michèle Morgan.

Měla hrát v Casablance

Morgan si poprvé všiml režisér Marc Allégret, který jí nabídl hlavní roli ve filmu Gribouille. Potom vyšel Le Quai des brumes podle režiséra Marcela Carné a Remorques, kde byl režisérem Jean Grémillon. Velmi se o ní uvažovalo do hlavní ženské role v kultovním filmu Casablanca.

Hvězdná ocenění

Morganová získala v roce 1992 čestného Cézara za celoživotní dílo. O tři roky později jí přibyl Zlatý lev na festivalu v Benátkách, také udělený za celou hereckou kariéru. V roce 1967 byla poctěna Řádem umění a literatury, který uděluje francouzské ministerstvo kultury, v roce 1969 obdržela nejvyšší francouzské státní vyznamenání, řád Čestné legie, a při příležitosti 55. narozenin pak získala Řád za zásluhy. Herečka má také svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Soukromý život

S manželem Williamem Marshallem počali v roce 1944 syna Mika. Ten v roce 2006 zemřel ve svých 60 letech. Manželé se rozvedli v roce 1948. V roce 1950 si herečka vzala francouzského herce Henriho Vidala, se kterým zůstala až do jeho smrti v roce 1959. Poté od roku 1960 žila s režisérem a hercem Gérardem Ourym, který zemřel v roce 2006. Morgan sama se dožila neuvěřitelného věku a zemřela až v 96 letech v Meudonu ve Francii přirozenou smrtí.

NA KRÁSNOU HEREČKU MICHELE MORGAN SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články