Milionář z chatrče: Film vznikl z experimentu. Cenzurovala se v něm také reklama

Milionář z chatrče
Zdroj: TV Prima
Přestože se jednalo o snímek veskrze britské produkce, Indové jej i tak přijali za svůj.V indické verzi Chcete být milionářem? činila hlavní výhra 20 milionů rupií, což je zhruba sedm milionů korun.Autor scénáře, Simon Beaufoy, navštívil při jeho tvorbě Indii celkem třikrát.Film vznikl na motivy knihy diplomata Vikase Swarupa.+ 6 fotek+ 7 fotek

Milionář z chatrče – film z roku 2008 na motivy knižní předlohy Vikase Swarupa, jenž získal mnohá ocenění, ale přesto ani jedno za herecké výkony. Jaké bylo pozadí tohoto filmu, v němž si hlavní roli zahrál tehdy osmnáctiletý herec Dev Patel?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 03. 2020 16:30

Mladík Jamal Malik se právě účastní indické verze soutěže Chcete být milionářem? A čeká na poslední otázku, jejíž správné zodpovězení mu vynese dvacet milionů rupií. Jak je to ale možné? Vždyť pochází ze slumu. Odkud tedy získal takové vědomosti a uspěl tam, kde jiní, už dávno pohořeli? Na svou odpověď má jeden den, který mu však ztrpčují brutální policejní vyšetřovatelé. Jamal jim tak začne vyprávět svůj příběh, ve kterém nejde jen o peníze, ale také o nalezení ztracené lásky.

Na film Milionář z chatrče se můžete podívat dnes ve 22:15 na TV Prima

Experiment

Snímek Milionář z chatrče vznikl na motivy novely indického diplomata Vikase Swarupa Q & A, ve které čerpal z poznatků sociálního experimentu vědce a informatika Sugata Mitry. Ten jej pojmenoval Hole in the Wall a sledoval v něm skupinku dětí, jež se snažily získat vědomosti pomocí samostudia. S podporou Světové banky pak vznikl projekt umožňující dětem z velmi chudých poměrů učit se jen s nepatrnými náklady na studium.

“Velmi mne toto téma zaujalo. Je totiž vidět, že když dáte někomu příležitost uspět, dokáže nevídané. Každý z nás má v sobě takovou schopnost,” vyjádřil se Swarup. Dokonce pak s Mitrou vtipkoval, že by se film měl jmenovat Laureát Nobelovy ceny z chatrče.

Nechtěná reklama

Používání známých značek ve filmu nemusí být vždy ku prospěchu věci. Zejména tehdy, pokud se ve filmu ukazuje propast mezi světovou velmocí a krajem, kde je na denním pořádku zneužívání a chudoba.

Výrobci známého nápoje vadilo, že se jeho produkt objevuje ve scéně, která se zabývá vykořisťováním. Mercedes sice tak striktní nebyl, zato měl jednu podmínku. Klidně mohou auta jejich značky používat, jen musí být vždy zaparkovaná před honosnými domy. Přece se absolutně nehodí, aby stála před slumy.

Nominace na Oscary

Milionář z chatrče byl nominován na deset Oscarů, paradoxně však nebyl ani jeden z nich v kategorii herectví. Což je přinejmenším zajímavé, neboť právě celý příběh stojí a padá na charismatu zúčastněných herců. Milionář se tak stal jedenáctým filmem v historii udílení Oscarů, jenž sice vyhrál kategorii Nejlepší film, ale zároveň nezískal ani jednu sošku za herecký výkon.

NA ZAJÍMAVOSTI Z FILMU MILIONÁŘ Z CHATRČE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: mentalfloss.com, wikipedie, csfd.cz

Zdroj fotek: TV Prima

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články