Novoroční pokrmy ve světě: V Maďarsku nosí štěstí vepřové maso, japonské nudle soba značí dlouhověkost

Novoroční jídla z celého světa: Co přináší štěstí, peníze a dlouhověkost?
Zdroj: Freepik
Mandarinky nechybí v žádné domácnosti už od Vánoc. Na Nový rok je jejich konzumace o to důležitější, že barva mandarinek symbolizuje zlato, takže by měly přinést štěstí a úspěch. V japonských domácnostech se o půlnoci na Silvestra jedí pohankové nudle soba. Jde o rozlučku se starým rokem a přivítání toho nového. Tradice sahá až do 17. století a dlouhé nudle symbolizují dlouhověkost a blahobyt.V Turecku nesmí chybět granátové jablko, které v novém roce zajistí prosperitu zdraví a plodnost.Sledě se v Polsku a Skandinávii pojídají kvůli jejich stříbrnému zbarvení, mají přinést rok prosperity a štědrosti.+ 6 fotek+ 7 fotek

Novoroční jídlo má zajímavou symboliku, mělo by nám přinést štěstí, peníze a další nezbytné věci. Víte, co se konzumuje ve světě na Nový rok?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 01. 01. 2023 13:00

Novoroční čočku zná asi každý. Její konzumace na Nový rok by měla přinést finanční hojnost. Není to jen česká záležitost, v Itálii si dopřávají čočku s uzeninou, v Maďarsku zase čočkovou polévku.

Novoroční pokrmy, které mají přinést štěstí

Tradice, že by se na Nový rok měly jíst určité potraviny, sahá pořádně daleko. Lidé už od nepaměti přisuzovali jídlu různou symboliku. Ať už šlo o štěstí, peníze, dlouhý život nebo to, že se vám bude vyhýbat smůla.

Zelené potraviny představují peníze (dolary), luštěniny zase svým tvarem připomínají peníze. Stejné je to s jídlem v barvě zlata nebo stříbra, tedy drahých kovů. Po jejich konzumaci by vás měl čekat blahobyt. Jde třeba o mandarinky.

Dlouhé věci, jako jsou japonské nudle soba, zase mají symbolizovat dlouhý život. Do této kategorie spadá také kysané zelí.

Co (ne)jíst na Nový rok

Zajímavé je, že ryby a prasata symbolizují pohyb vpřed, proto se jejich konzumace považuje za pokrok. Ostatně rybí šupiny si necháváme již od štědrovečerní večeře, protože stříbrné šupiny v mnoha kulturách symbolizují peníze. Podle CNN se v Polsku a ve Skandinávii s úderem půlnoci pojídají na Nový rok sledě. Díky svému stříbrnému zbarvení prý přinesou rok prosperity a štědrosti. Ryby se jedí ve smetanové omáčce, nebo jen s cibulí.

V Čechách je to ale naopak, neboť jedno pravidlo říká, že na Nový rok se nesmí jíst ryby, zajíce ani drůbež. Jinak by nám štěstí mohlo uplavat, utéct nebo uletět. A tak by se na měla konzumovat hlavně čočka.

Zdroje informací:

Edition.cnn.com: They eat what? New Year's food traditions around the world

Radynacestu.cz: Povinné novoroční pokrmy: TOP 10 (a více) potravin, které v Evropě zaručí bohatství, štěstí a zdraví

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články