Tajemství bytu nacistického vůdce: Pro Geli Raubal byl zlatou klecí, sáhla si tam na život

Tajemství bytu nacistického vůdce: Pro Geli Raubal byl zlatou klecí, sáhla si tam na život
Zdroj: Wikimedia Commons/Rufus46, CC BY-SA 3.0

Když bylo v mnichovském bytě Adolfa Hitlera nalezeno 18. září 1931 tělo jeho neteře Geli Raubal, propukl pořádný skandál. Začaly totiž kolovat zvěsti, že ji zavraždil samotný nacistický vůdce. Měl s ní skutečně poměr?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 02. 2022 14:00

Angela Marie “Geli” Raubal byla druhým dítětem a nejstarší dcerou Lea Raubala a Hitlerovy nevlastní sestry Angely Raubal. Hitler se s dívkou začal stýkat v roce 1928, kdy mu její matka vedla domácnost.

Hitlerova jediná a skutečná láska

Ne každý byl Geli okouzlen jako Hitler. Jeho fotograf Heinrich Hoffmann ji považoval „za pěknou, mladou dívku bezstarostného charakteru, která dokázala všechny okouzlit”. Ernst Hanfstaengl však nemohl Geli přijít na jméno. Podle něj to byla obyčejná, hloupá děvka, jenž se se svou inteligencí hodí tak akorát na služku. V očích nacistického pohlavára se však Geli stala světicí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lost In History (@lostinhistorypics)

Když si Geli usmyslela, že si chce jít zaplavat, Adolf Hitler zrušil veškeré domluvené schůzky. Sbalily se piknikové koše a jelo se k nejbližšímu jezeru. On sám ale vodu nikdy neokusil. Nebylo podle něj vhodné, aby se muž jeho postavení nechal fotit v plavkách. Věkový rozdíl 19 let mu nedělal vrásky na čele. Bylo to podobné jako u předchozího mladšího objektu jeho touhy Mitzi Reiter. Ta se jednoho dne se v záchvatu žárlivosti pokusila o sebevraždu. Okolo krku si omotala prádelní šňůru, druhý konec přivázala na kliku dveří. Snažila se udusit. Naštěstí jí v tom zabránil švagr.

Stěhování do Mnichova

V případě Geli byl naopak žárlivý Hitler. Měla mu prý přinést náčrt šatů, které si chtěla na sebe vzít během karnevalu. Reagoval slovy, že to by mohla jít rovnou nahá a namaloval jí “slušný” oděv. Geli se samozřejmě naštvala, popadla kresbu a vyběhla z pokoje. Nezapomněla ani za sebou rázně prásknout dveřmi. Hitler to nijak nekomentoval, jen trpělivě čekal, až ji to přejde.

Počátkem září 1929 proběhlo velké stěhování do Mnichova. Na Prinzregentenplatz 16 si pronajal devítipokojový byt zabírající celé druhé patro domu. Do jedné místnosti se nastěhovala i Geli, nyní již studentka medicíny. Hitler si stále hrál na jejího strýčka, začal se jí však rovněž nenápadně dvořit. Byl s ní dokonce ochotný chodit i na nákupy, přestože věděl, že to pro něj bude hotové utrpení. Následoval ji jako poslušný pejsek.

Život ve zlaté kleci

Hitler prakticky nikam nepouštěl Geli bez dozoru. O to více jej v roce 1931 naštvalo, když zjistil, že se potají zasnoubila s jeho osobním řidičem Emilem Mauricem. Paradoxně ho k tomu vlastně přesvědčil sám Vůdce. „Když se oženíš, budu k vám chodit každý den na večeři,” povzbuzoval jej. A tak se i stalo. S Geli se velmi milovali. Když ale svému šéfovi řekl, že se s ní zasnoubil, obvinil ho Adolf z neloajality a propustil.

Geli tak mohla mít všechno, jen ne svobodu. Žila jako ve zlaté kleci. Vše vyvrcholilo hádkou, ke které došlo 17. září. Geli náhle vyběhla z jídelny a rudá vztekem se zavřela ve svém pokoji. Vyšla až poté, co uslyšela, že Hitler odchází pryč s Hoffmannem. Oba je však ještě dostihla na schodech a pozdravila. Hitler se k ní vrátil, pohladil ji po tváři a něco zašeptal do ucha. Její napětí to ale nezmírnilo. Po chvilce se z Gelina pokoje ozval zvuk tříštícího se skla. Zřejmě ze vzteku mrštila o zeď lahvičkou parfému. Do rukou se jí totiž dostal dopis od Evy Braunové, která v něm Hitlerovi děkovala za pozvání do divadla. Geli jej po přečtení ihned roztrhala.

Smrt Geli Raubal

Geli pak požádala Hitlerovu hospodyni paní Reichert, aby ji nikdo nerušil. Manýry impulzivní Geli ji už nedokázaly v ničem překvapit. Nevěnovala pozornost ani tomu, když se v noci ozvala tupá rána. Ráno však hospodyně zjistila, že něco není v pořádku. Když se do Gelina pokoje konečně dostal zámečník, byla mrtvá. Ležela zhroucená vedle gauče, opodál byla pistole. Střelila se přímo do srdce.

Hitler se o její smrti dozvěděl po telefonu. Zanedlouho se vyrojily domněnky, že ji měl kvůli častým sporům zavraždit on sám. To ale nebylo možné, neboť v době její smrti se nacházel v Norimberku. Kdyby měl za něj špinavou práci udělat některý z jeho společníků, určitě by ji nenechal zastřelit ve vlastním bytě. Jako nejlogičtější se tak jeví sebevražda ze žárlivosti nebo zoufalství. Matka Vůdcova synovce Williama Patricka Hitlera tvrdila, že nejbližší rodina dívky moc dobře znala důvod - prý byla těhotná s židovským učitelem kreslení z Lince. Hitlerův druhý bratranec Hans to ale v roce 1971 kategoricky popřel.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Geli Raubal

Wielkahistoria.pl: Geli Raubal. Co naprawdę łączyło przywódcę nazistów z młodszą o 19 lat siostrzenicą?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články