Oběťmi komunismu nebyli pouze dospělí, ale také děti. Na dětském hřbitově v Ďáblicích jich odpočívá 43. Většinou jde o novorozence

Komunismus se neštítil ublížit ani dětem
Zdroj: profimedia
Komunismus se neštítil ublížit ani dětemBěhem komunismu bylo mnoho lidí bezdůvodně zavřenoRežim ničil životyKomunismus nepřinesl nic dobrého+ 1 fotka+ 2 fotky

V tento den si připomínáme všechny oběti šíleného komunistického režimu, jenž ve vykonstruovaných procesech popravil a zavřel tisíce občanů, kteří se provinili pouze tím, že se nechtěli podvolit, nebo byli jen podezřelí a nepohodlní. Málo se už ale mluví o dětech, které se také stali oběťmi totality. Jejich smutné příběhy připomíná dětský hřbitov v pražských Ďáblicích. I jim bychom měli dnes vzdát hold. Jsou to děti narozené politickým vězeňkyním. Narodily se přímo v lágru.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 27. 06. 2018 16:18

Na dětském hřbitově v Ďáblicích je 41 náhrobků se 43 jmény dětí, které měly tu smůlu, že se narodily matkám, jež byly pro komunisty nepohodlné. Děti umíraly především na neposkytnutí dostatečné lékařské péče, některé však byly utýrány. Tyto zločiny nebyly dodnes nikým vyšetřeny.

Děti byly matkám okamžitě odebírány

Když některá z vezenkyň přišla do vězení těhotná, nechali ji bachaři dítě porodit. Potom jí ale bylo odebráno. Někdy putovalo do sirotčince, nebo k rodinným příslušníkům. Většina jich ale zemřela. Jednalo se o dříve narozené děti, ale i o děti narozené v termínu. Komunisté jim neposkytli absolutně žádnou lékařskou péči a zacházeli s nimi hrozně. Děti umíraly na podchlazení a některé i na utýrání a surové zacházení. Matce se jen později řeklo, že její dítě zemřelo. Neměla šanci vypátrat, jak se to stalo a co za tím bylo. Umíraly však děti i mnohem starší. Jedné holčičce byly dokonce tři roky. Jak zemřela, se dnes už nikdo nedozví.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články