Pořiďte si koloběžku: Jak vybrat tu správnou a začít jezdit

Na koloběžce můžete třeba jezdit na nákupy
Zdroj: kolobka.cz
Nezapomínejte na ochranné prostředky, u dětí by měla být helma samozřejmostí, jezdit by bez ní ale neměly ani dospělíNež si vyberete koloběžku, je důležité si uvědomit, kde a kam budete jezditKoloběh je sport pro celou rodinuNa koloběžce můžete třeba jezdit na nákupy+ 1 fotka+ 2 fotky

Chcete zhubnout, zpevnit tělo? Nebo třeba jen toužíte po zdravém pohybu na čerstvém vzduchu, při kterém se dá zároveň relaxovat nebo pokecat s kamarádkou či kamarádem? Pak byste si měli pořídit velkou koloběžku. Teď na jaře je ten nejvhodnější čas s koloběhem začít.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 09. 03. 2019 08:00

Než si pořídíte koloběžku, je důležité si uvědomit, kde a kam budete jezdit. Zda vás lákají výlety do přírody a nebojíte se nezpevněného terénu, nebo jestli bude koloběžka sloužit spíš jako přibližovadlo do parku či do práce. Jiný model se hodí na lesní cesty, jiný do města, ale najdou se i univerzální kousky.

Mezi širokou škálou všech možných druhů koloběžek, které trh nabízí, může být poměrně těžké vybrat tu správnou. S koloběžkou často někde vezmete spodkem o kámen, takže důležitá je kvalita komponentů. Oceníte také nižší hmotnost a velmi důležitá je nízká výška stupátka, což ocení zejména vaše pokrčené nohy.

S oblečením si hlavu příliš lámat nemusíte. Jedete-li kousek do práce nebo na nákup, klidně vyrazte, v čem je libo! Ani na kratší projížďky není nutné pořizovat nic speciálního, stačí vám běžné tenisky. Samozřejmostí pro děti i dospělé by ale měla být helma. Pokud si ovšem zamilujete delší výlety krajinou, kde často narazíte na nezpevněné cesty, obujte jakékoli sportovní boty, nejlépe běžecké. A při jízdě na silnici nezapomeňte na reflexní prvky, ať jste vidět!

Naučte se správně odrážet

Přestože je jízda na koloběžce přirozeným pohybem a nevyžaduje žádnou komplikovanou techniku, podívejme se na základní tipy, jak se správně odrážet. Až si stoupnete na koloběžku, uvolněte se, pohodlí je pravidlem číslo jedna. Na stupátko pak položte celou (tzv. stojnou) nohu. Ta by měla stát v zadní části nášlapu (nejlépe zcela vzadu, ale v závislosti na velikosti jezdce). Druhá (tzv. odrazová) noha by se při odrazu měla dotýkat země pouze přední částí chodidla. Odrazové nohy při jízdě střídejte, zabráníte tak přetížení jedné části těla. Až vjedete na silnici, mějte na paměti, že musíte dodržovat stejná pravidla silničního provozu jako cyklisté!

Začněte na koloběžce jezdit společně s partnerem, kamarádkou nebo rovnou s partou přátel! Koloběh je poměrně „kontaktním“ sportem, můžete spolu komunikovat a užívat si tak společné chvíle novým způsobem. Zábavný a nenáročný způsob jízdy je kombinace přímo stvořená pro rodinné výlety. Na vybrané modely kvalitních koloběžek lze umístit dětskou sedačku, můžete tak povozit i ty nejmenší.

Náš tip:

Šikovného pomocníka pro výběr koloběžky, která vám bude nejlépe vyhovovat, najdete například na webu české značky KOSTKA, kde jsou všechny druhy rozdělené podle užití, modelů či výbavy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články