Pozorujte své nohy, mohou vám ukázat nejrůznější nemoci, kterými vaše tělo trpí

Dopřejte svým nohám svěží vítr a mořskou vodu.
Zdroj: Pixabay

Obecně se málo zaměřujeme na nohy. Asi je to tím, že byly vždy považovány za jakousi nečistou část našeho těla. Nohy ale umí odhalit spoustu nemocí, o kterých nemáme třeba ani tušení. Věnujte jim tedy dostatečnou pozornost!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 02. 08. 2018 07:20

Zběžná kontrola vašich nohou vám pomůže odhalit zdravotní problémy, které vás možná trápí už léta. Podiatrička Kate McArthur, pocházející ze Sydney, přišla se zajímavými zjištěními. Která to jsou?

Neobvykle zbarvené nehty

Kontrolujte si občasně zbarvení svých nehtů. Žlutá barva může být způsobena přílišným lakováním nehtů, ale zároveň může být indikátorem něčeho mnohem vážnějšího. „Žluté nehty vám mohou říkat, že v nich máte hlubokou infekci,“ tvrdí Kate McArthur. Nezvyklou barvu ale může způsobit i ekzém. Ve velmi vzácných případech se může u lidí objevit i syndrom žlutých nehtů, který způsobuje opuchnutí kotníků. Zbarvit jinak se nehty mohou i v důsledku traumatu nebo při nošení špatných bot.

Stále chladné nohy

Je vám neustále zima? I tomu je nutné věnovat pozornost. Špatný krevní oběh může způsobovat neustálý pocit chladu. Jedna z příčin může být i cukrovka. Při té můžete cítit studené ruce a nohy.

Hrubá kůže na patách

Ztvrdlé paty mohou být jednak zapříčiněny takzvanou hyperkeratózou a jindy pro změnu ekzémem. Hyperkeratóza je kožní onemocnění, při kterém se lidem přílišně rohovatí kůže. Pomůže pravidelná pedikúra.

Páchnoucí nohy

„Máme tisíce a tisíce a tisíce potních žláz,“ říká Kate McArthur. Nevhodná obuv a ponožky mohou zachycovat bakterie, které nám ke svěžesti nohou nepřispívají. Ze zápachu nemusíte být příliš znepokojeni. Stačí vaše chodidla jen pravidelně větrat.

Křeče v nohou

Pokud trpíte křečemi v nohou, může za to pravděpodobně špatný průtok krve. Je i možné, že vám chybí hořčík. Vsaďte na vitaminové doplňky.

Oteklé a bolavé nohy

Otoky nebo bolesti nohou mohou signalizovat zranění (akutní nebo chronické) nebo být výsledkem špatně padnoucích bot. Operace ne vždy pomůže, jelikož nohy mohou být ještě oteklejší, a to po dobu šesti měsíců.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články