Před 99 lety se narodil legendární herec Rudolf Hrušínský: Matka ho porodila za pódiem za dramatických okolností

Rudolf Hrušínský starší byl český herec. Kromě toho působil jako divadelní a filmový režisér, je rovněž autorem jedné detektivní divadelní hry První případ z roku 1944, počátkem 90. let krátce zasedal jako poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění.
Zdroj: Čsfd
Rudolf Hrušínský starší byl český herec. Kromě toho působil jako divadelní a filmový režisér, je rovněž autorem jedné detektivní divadelní hry První případ z roku 1944, počátkem 90. let krátce zasedal jako poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění.Už jeho narození předurčilo budoucí životní dráhu: narodil se přímo na divadelních prknech kočovné společnosti svého dědečka Václava Červíčka – Budínského. V jeho společnosti hráli i oba Rudolfovi rodiče Rudolf Hrušínský nejst. a Hermína Červíčková – Budínská.Na ochotnických prknech hrál už od dětství.+ 2 fotky+ 3 fotky

Rudolf Hrušínský starší byl český herec. Kromě toho působil jako divadelní a filmový režisér, je rovněž autorem jedné detektivní divadelní hry První případ z roku 1944, počátkem 90. let krátce zasedal jako poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Patří mezi herecké legendy a nezapomenutelné osobnosti československé kinematografie.

Petra Járková
Petra Járková 17. 10. 2019 08:00

Netradiční místo narození

Jde o potomka významného hereckého rodu Červíčků a Budínských. Narodil se v jihočeském Novém Etynku, dnes je obec známá jako Nová Včelnice, za jevištěm po představení Taneček panny Márinky. Jako dítě cestoval s kočovnou společností své babičky Anny Budínské-Červíčkové. Už v dětství hrál několik rolí v divadle. Později se rodina usadila v Praze.

Zákaz činnosti

V roce 1968 byl mezi prvními padesáti signatáři článku Ludvíka Vaculíka 2000 slov. Protože ani po silném nátlaku v době normalizace svůj podpis neodvolal, byl několik let bez práce a měl zakázánu činnost. Přišel tím nejen o řadu filmových a televizních rolí, ale i o místo pedagoga na DAMU, o významné zahraniční filmové nabídky a měl také zákaz pracovat v rozhlase a režírovat v divadlech. V roce 1977 podepsal Antichartu.

Rodina

Oženil se v prosinci 1945 a o rok později se mu narodil syn Rudolf, v roce 1955 Jan, oba se stali také herci. V herecké tradici pokračují i jeho vnoučata Kristýna Hrušínská a Rudolf Hrušínský nejmladší.

Zajímavost

Vzdáleným příbuzenstvem Rudolfa Hrušínského je herecký rod Petra Kostky. Oba herecké rody mají společného předka, kterým byl herec Hynek Mušek.

Nemoc

Rudolf Hrušínský st. zemřel po těžké nemoci, která způsobila selhání srdce, 13. dubna 1994 v Praze ve věku nedožitých sedmdesáti čtyř let.

NA FOTKY RUDOLFA HRUŠÍNSKÉHO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články