Před čtyřmi lety zemřel skladatel Petr Hapka. Dnes by oslavil své 74. narozeniny

Petr Hapka byl významným hudebním skladatelem.
Zdroj: fdb.cz
S Michalem Horáčkem tvořili velice plodnou dvojici. Společně napsali neuvěřitelné hityProslavil se i jako skvělý skladatel filmové hudbyPetr Hapka miloval ženy. V jeho srdci skrýval bolest. Zemřel mu prvorozený synMaestro Petr Hapka+ 1 fotka

Kdo by neznal písně, jako je Levandulová, Dívám se, dívám nebo Kocour se schoulil na tvůj klín, které napsal velký zpěvák, skladatel a dirigent Petr Hapka. Připomeňme si tohoto hudebního génia.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 13. 05. 2018 20:59

Jeho život byl opravdu pozoruhodný. Hapka miloval ženy a rozhodně své záletnictví nijak neskrýval. Byl dvakrát ženatý a jeho manželky si s jeho milostnými aférkami užily své. Nosil v sobě také veliký smutek a žal, když mu umřel jeho prvorozený syn Jiřík.

Vystudoval konzervatoř, kde studoval violu a zpěv. Na škole poznal textaře Petra Radu, se kterým tvořil známou dvojici. Začali psát písně pro Hanu Hegerovou. V půlce 80. let se dal dohromady s textařem Michalem Horáčkem, se kterým složil svou možná nejslavnější píseň Dívám se dívám, kterou dokonce s Lucií Bílou sám nazpíval. Mezi další jeho hity patří S cizí ženou v cizím pokoji, Bude mi lehká zem, Štěstí je krásná věc nebo První noc v novém bytě.

Filmová hudba

Hapka rozhodně neskládal hudbu pouze pro zpěváky.  Prosadil se i jako skvělý autor filmové hudby. Hudbu složil například k seriálu Bylo nás pět, k filmu Páni kluci, Panna a netvor nebo například My všichni školou povinní.

Velký proutník a laskavý člověk

Všichni, kteří Hapku znali, se shodují na tom, že to byl neuvěřitelně laskavý a milý člověk, který měl velkou slabost pro ženy. Měl klidně i o dvě generace mladší přítelkyně a milenky. Jeho náručí prošlo mnoho žen. On sám byl dvakrát ženatý. Jak později sám řekl, se svými manželkami měl i po rozvodu hezký a přátelský vztah. Za svůj život stihl zplodit sedm dětí. Jeho prvorozený syn Jiřík nechal ve skladatelově duši převeliký smutek. Jiřík se narodil v Římě. Jeho matkou byla skladatelova první žena Ulla Keslerová. Na chlapečka se oba velice těšili, ale malý Jiřík žil po porodu pouhých pár minut. Dodnes není jasné, co se s malým miminkem stalo. Nemocnice případ rychle uzavřela a neprovedla ani pitvu. Ulla se zhroutila a skončila v rukách psychologů. Nešťastný Hapka tedy musel synka pohřbít sám. Odnesl v náručí malou rakvičku na hřbitov, kde ho pochoval. Ulla za několik měsíců otěhotněla znovu a na svět přivedla dceru Petru, ale bolest po prvním synkovi stejně v obou rodičích zůstala napořád.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články