Překvapení a zážitek v jednom. Otestovali jsme pro vás domácí pivovar

Překvapení a zážitek v jednom. Otestovali jsme pro vás domácí pivovar
Zdroj: Redakce

Chvíle strávené s těmi, na kterých vám záleží, dobroty na stole, nazdobený byt či dům, vůně, které jsou vyhrazeny jen pro tyto dny. To jsou Vánoce! Ale také je to čas plný překvapení a zážitků. Zážitek u stromečku však letos dostává úplně nový rozměr!

Speciální projekt
Speciální projekt 07. 12. 2022 08:30

Máte doma pivaře, který si tenhle mok neodpustí ani u svátečně prostřené tabule? Vyhledává pivní speciály a ochutná každou novinku? Právě pro něj jsme v redakci otestovali Domácí pivovar Premium XXL.

Testování se v redakci ujala milovnice piva Hanka s manželem. A opravdu si ho užili. Zaujalo je už samotné balení domácího pivovaru a také jeho rozbalování. Hančin manžel byl tak natěšený, že zážitek přirovnal k okamžiku, kdy dítě dostane nové lego!

To sice v balení s domácím pivovarem nenajdete, velmi příjemné je však překvapení v podobě hromady dobrot, které se budou k doma uvařenému pivu určitě hodit. Ať už sáhnete po křupkách Brown Bag Crisps s uzenou slaninou, cheddarem a cibulí či s příchutí uzeného chilli nebo po hovězím sušeném mase Jerkyboxeo, na všem si pochutnáte. Obrovským bonusem je i to, že součástí balíčku je originální chladicí půllitr Iron Chiller.

Redakce

Pivo vařte o víkendu

„Dle českého návodu, který je samozřejmě součástí balení, jsme nejprve zkontrolovali veškeré komponenty a pokračovali návodem na samotnou přípravu pro vaření,“ popisuje testování Hanka s tím, že vaření piva logicky zabere nějaký čas, proto doporučuje vyhradit si na něj třeba celé odpoledne. Když ho strávíte s partnerem nebo kamarády, užijete si zábavu a vyzkoušíte něco, co by vás ani ve snu nenapadlo! Potom už je jen na vás, zda přizvete hosty i k ochutnávce poté, až pivo dozraje, nebo si ho vychutnáte sami...

Pustit se můžete do přípravy ležáku, tedy spodně kvašeného a velmi oblíbeného piva, které charakterizuje zlatavá barva a čistá sladová chuť, vyzkoušet ale můžete i Pale Ale. Tohle pivo v sobě kombinuje jantarovou záři a vůni lesních a citrusových plodů, ale i silnou sladovou chuť a chmelovou hořkost. Anebo uvařte pšeničný speciál s osvěžující chutí.

Hanka je milovnice pivních speciálů, s manželem však zvolili klasické pivo plzeňského typu, které přece jen pijí všichni. Je to až neuvěřitelné, ale příprava piva s domácím pivovarem probíhá v pouhých pěti krocích. První je rmutování, které je velmi důležité, protože má vliv na chuť piva. Následuje scezování, vaření chmele, kvašení a zrání. Pivo nebudete mít hotové za jedno odpoledne, to provedete první tři kroky, potom následuje deset dnů kvašení a tři týdny zrání.

„Dodržovali jsme postup, při vaření jsme stále kontrolovali teplotu přiloženým teploměrem, chladili jsme mladinu, přidávali kvasnice a potom jsme pivo uskladnili v demižónu. Ten jsme nakonec uložili na 12 dní do sklepa, ve kterém jsme byli schopni udržet konstantní teplotu,“ popisuje Hanka.

Redakce

Sada od Manboxea obsahuje pouze ty nejlepší suroviny, které používají i velké pivovary, avšak s tím rozdílem, že uvařit si vlastní pivo můžete doma v kuchyni a nepotřebujete velké prostory. Stačí vám sporák a základní vybavení.

Chce to trpělivost

Že je dárek od Manboxeo skutečně zážitkový, dokládá další postup Hanky a jejího muže. Stáčení jim totiž dalo poměrně zabrat. Hanka si však je jistá, že je to jen „o cviku“. „Jelikož se nám průběh stáčení zkomplikoval, ztratili jsme tlak, nakonec se nám podařilo stočit tři celé lahve o objemu 0,7 litru,“ pokračuje Hanka v popisu testování.

V domácím pivovaru najdete teploměr, kvasnou zátku s uzávěrem, kvasnou lahev o objemu 3,8 l, odměrku, hadici, svorku a korunkový uzávěr, ale i plnicí trubici a zátkovací kleště s 50 zátkami na standardní pivní lahve. Veškeré varné vybavení je opětovně použitelné a na další várku piva si stačí dokoupit ingredience ve formě refillů.

Domácí pivovar Premium XXL neobsahuje lahve pro stočení piva, což však můžete proměnit ve výhodu. Každý pivař si přece sem tam schová nějakou tu zajímavou nebo neobvyklou pivní lahev, a tak si ji můžete naplnit vlastnoručně vyrobeným mokem. A i kdyby ne, za dobu zrání piva určitě nějakou tu lahev nastřádáte. Zátky totiž sednou na jakékoliv pivní lahve.

Redakce

Potom už se Hanka s manželem museli obrnit trpělivostí. Pivo totiž muselo po dobu tří týdnů zrát. Testery by nikdy nenapadlo, že je možné uvařit si pivo v domácích podmínkách! Požitek z něj jako by byl ještě o něco vetší, než když si objednáte v horkém letním dni vychlazený půllitr venku na zahrádce! Je prostě jen a jen vaše! Čekání na to, až pivo uzraje, bylo napínavé, opravdu vzrušující byl však moment, kdy Hanka s manželem načali první lahev a ochutnali.

„Čekala nás výborná odměna v podobě zlatavého a plného piva. Upřímně, nepředpokládali jsme, že se nám první várka podaří a bude pitelná.“

Redakce

Plusy a minusy Domácího pivovaru Premium XXL od Manboxeo

+ všechny komponenty jsou opakovatelně použitelné a dají se dokupovat, nejedná se jednorázový dárek

+ jde o originální dárek, díky kterému vykouzlíte vlastní pivo několikrát do roka

– nevýhodou balení je, že neobsahuje lahve pro stočení piva

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články