Prezident Miloš Zeman podpořil multimediální výstavu iMUCHA v Japonsku

Prezident Miloš Zeman podpořil multimediální výstavu iMUCHA v Japonsku
Zdroj: Pixabay

Pod záštitou Ministerstva kultury České republiky, předsedy vlády Petra Fialy a za podpory prezidenta Miloše Zemana, zamíří do Japonska světová premiéra digitální podoby uměleckých děl Alfonse Muchy. Od 14. července do 30. září představí Česká republika projekt iMUCHA dechberoucí multimediální výstavu, která moderním způsobem představuje českého mistra secesního stylu. Výstava se bude v létě konat v mezinárodním konferenčním centru Jokohama Pacifico.

Redaktor
Redaktor 07. 05. 2022 11:09

Umělecká díla Alfonse Muchy jsou v Japonsku nejen velmi známé a oblíbené, ale je s ním také úzce spojeno. Ornamentální vzory květin, rostlin a vlnitých pramenů vlasů, které se objevily na Muchových plakátech, byly inspirovány japonskými šablonami katagami papíru, které se staly součástí francouzského umění. Tyto přirozeně stylizované fragmenty jsou v Muchově díle považovány za jasné znaky japonské kultury. Mucha tak významně ovlivnil západní secesní styl, který si následně našel svou cestu zpět do Japonska a tam pokračuje dodnes. Po první zahraniční premiéře v Japonsku jsou dále v plánu představení v dalších metropolích po celém světě. V jednání je Indie, státy USA, Jižní Ameriky i Evropy.

Záštitu nad výstavou iMUCHA udělil prezident Miloš Zeman, který osobně zaslal oficiální dopis nejvyšším japonským představitelům. „Jsem velmi rád, že se dlouhodobě česko-japonské vztahy pohybují na přátelské úrovni. Japonsko je pro Českou republiku po dlouhou dobu jedním z nejvýznamnějších partnerů. Jsem přesvědčen, že vyjádření podpory nejvyšších představitelů obou zemí dodá nový impuls našim vzájemným vztahům,“ uvedl Miloš Zeman v dopisu. Zeman je přesvědčen, že vyjádření podpory nejvyšších představitelů obou zemí dodá nový impuls vzájemným vztahům a oslaví sté výročí navázaní diplomatických vztahů mezi Českou republikou a Japonskem.

Projekt zaštítili i předseda vlády Petr Fiala a ministr kultury Martin Baxa. „Považuji projekt iMUCHA jako velmi kvalitní projekt, který dává nový rozměr secesnímu uměleckému dílu České republiky. Díky novým technologiím může současná generace pohlédnou blíže na dílo a život Alfonse Muchy. Je mi velkou ctí, že mohu tuto výstavu podpořit,“ uvedl k projektu ministr kultury Martin Baxa, podle kterého může projekt prohloubit bilaterární vztahy mezi Českou republikou a Japonskem.

V den zahájení, 14. července 2022, si svět dále připomene 83. výročí úmrtí Alfonse Muchy. Začátek výstavy je Českou republikou vnímán jako pocta obrovskému secesnímu mistrovi.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články