Příběhy dětí, kterým nedostatek financí málem sebral radost ze sportu

Příběhy dětí, kterým nedostatek financí málem sebral radost ze sportu
Zdroj: Procter and Gamble

Nadšení z vítězství, kamarádi, se kterými sdílí společné zážitky a občas i nějaká ta uroněná slzička, když se zrovna trochu nedaří. Všechny tyto emoce patří ke sportování dětí. Jsou s ním ale spojené i obrovské investice ze strany rodičů, a to jak časové, když je potřeba děti vozit na tréninky a zápasy, tak finanční na nákup vybavení, členské poplatky nebo soustředění a závody. Mnoho rodin si vydání tolika financí nemůže dovolit a právě pro ně je tady Česká olympijská nadace.

Speciální projekt
Speciální projekt 18. 02. 2022 09:22

„Česká olympijská nadace je tu pro všechny děti, kterým by ve sportu bránil nedostatek financí. Covid krize situaci některých rodin ještě zhoršila, a tak si u nás mnoho z nich žádá o příspěvek na konkrétní sportovní účel - může se jednat o členské poplatky v oddíle, soustředění, sportovní kempy, závody nebo i sportovní vybavení a výstroj,“ vysvětluje Veronika Opršalová, ředitelka České olympijské nadace.

Děti podpořené Českou olympijskou nadací

Procter and Gamble

Osud vystavil některé malé sportovce mnoha složitým situacím, a tak je úžasné, že se díky podpoře od České olympijské nadace mohou dále věnovat tomu, co je baví, okolnostem navzdory. Pojďme se podívat na příběhy některých z nich.

Honzík, 14 let, fotbal: Maminka je samoživitelka a pečuje o tři děti. Pro Honzíka by chtěla, aby mohl navštěvovat fotbal, bohužel přišla kvůli Covidu o práci a financování sportu je pro ni náročné.

Štěpán, 7 let, basketbal: Štěpán má tři sourozence a jeho maminka je ještě na mateřské dovolené. Její partner nemohl kvůli Covidu sehnat stálé pracovní místo. Synům chce maminka dopřát, aby mohli chodit na basketbal, který tolik zbožňují.

Petr, basketbal: Petrovi sport umožňuje zapomínat na ztrátu své maminky. Jeho otec má také zdravotní problémy, a tak by si nemohl dovolit financovat dětem sportování.

Emil, 16 let, box: Emil byl nominován na Mistrovství Evropy v Bulharsku v boxu. Jeho sportovní klub fungoval ale teprve čtyři měsíce a nemohl Emilovi tuto účast zafinancovat. Protože bylo Emilovým velkým snem se této akce zúčastnit, musela nemalou částku zafinancovat jeho maminka půjčkou. Maminka pečuje ještě o staršího nemocného syna, a proto je finanční situace rodiny špatná.

Standa a Elen, 14 a 17 let, biatlon: Standova a Elenina maminka je po rozvodu na děti sama, otec se s nimi nestýká a platí pouze to nejnutnější.

Honzík, 18 let, lyžování: Maminka žije s Honzíkem, který má zdravotní znevýhodnění, od jeho narození úplně sama. Musí se mu zvýšeně věnovat ve výchově, vzdělání i sportu. Ve škole má Honzík asistenta a zkrácenou výuku ze zdravotních důvodů. Nic z toho mu ale neubírá z nadšení do pohybu. Ve volném čase se věnuje turistice, lyžování a bruslení.

Každá pomoc se počítá

Protože je podpora malých sportovců náročná záležitost, rozhodla se společnost Procter & Gamble, že jim pomůže způsobem, který je pro ni nejbližší, a věnuje 17 znevýhodněným rodinám roční zásobu svých produktů. Balíček produktů obsahuje například prací kapsle Ariel, aviváže Lenor, prostředky na mytí nádobí Jar, elektrický zubní kartáček Oral-B nebo šampony Head & Shoulders.

„Naše produkty používají české domácnosti každý den, a proto jsme jimi chtěli rodinám podporovaným Českou olympijskou nadací trochu vypomoci. Nejen, že jim usnadní domácí práce a zbylý čas tak budou moci věnovat třeba právě sportu, ale ušetří jim i nějaké finance, tolik potřebné na sportovní aktivity,“ vysvětluje Barbora Líška Kratochvílová, marketingová ředitelka Procter & Gamble, jakým způsobem se společnost P&G rozhodla pomoci.

Procter and Gamble

Jedna z maminek dodává: „Jsme nadšeni, drtivá většina obsahu balíčku je totiž běžnou výbavou naší domácnosti. O to spíš nás těší úspora, kterou nám tento dar přinese. Opravdu velice si vážíme pomoci, kterou nám věnujete. Proto všem členům Vaší nadace a všem přispěvatelům, kteří stojí za podporou mladých sportovců, patří naše velké díky.“

I další rodiče dětí podpořených Českou olympijskou nadací se shodují, že prostředky na praní, mytí nádobí a hygienu jim velmi ulehčí aktuální situaci. Děti se díky podpoře České olympijské nadace a jejích partnerů nemusí vzdávat svých sportovních snů a kdo ví, třeba je mezi nimi budoucí olympionik nebo dokonce držitel olympijské medaile.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články