Přiznání Colina Firtha: Natáčení Mamma Mia! mě psychicky ničilo, padala slova o profesní sebevraždě

Mamma Mia! je filmová adaptace stejnojmenného divadelního muzikálu Mamma Mia! z roku 1999 uvedená na plátna kin v roce 2008.
Zdroj: TV Nova
Mamma Mia! je filmová adaptace divadelního muzikálu z roku 1999 uvedená na plátna kin v roce 2008. Hlavními tahouny měli být navzdory ne zrovna propracovanému scénáři Meryl Streep a Pierce Brosnan. A povedlo se.Film vydělal přes šest set milionů dolarů a dařilo se mu ještě další čtyři roky po premiéře. Náklady přitom činily "pouhých" 52 miliony dolarů.Meryl Streep musela kvůli roli zhubnout deset kilogramů.Meryl Streepová si všechny scény v autě odřídila sama. Její herecké kolegyně měly mnohdy obavy, protože prý často jezdila velmi rychle.+ 6 fotek+ 7 fotek

Pro britského herce Colina Firtha, který je známý především z filmu Deník Bridget Jonesové a seriálu Pýcha a předsudek, byla role v muzikálu Mamma Mia! vůbec první svého druhu. Jednou se sice již v podobném žánru objevil, ale jen krátce. Nebyla to však procházka růžovou zahradou, jak by se mohlo vzhledem k nenáročnosti žánru zdát. Přiznal třeba strach z profesní sebevraždy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 01. 2020 11:10

Celovečerní hudební film plný písniček skupiny Abba vznikl na motivy divadelního představení, které vidělo v osmi jazykových mutacích přes třicet milionů lidí. Producentce Judy Craymerové trvalo deset let, než získala povolení členů skupiny, aby mohla ve filmu použít jejich hudbu. Podmínka byla jasná: Písničky ano, ale děj se nesmí jakkoliv dotýkat skupiny Abba.

Aby nakonec film neskončil v propadlišti filmových dějin, obsadila do hlavních rolí Pierce Brosnana a Meryl Streepovou. Snímek, který můžete vidět dnes od 20.20 na TV Nova, tím měl získat jakýsi punc originality či výjimečnosti.

Pendlování mezi dvěma filmy

Pro Colina Firtha bylo natáčení muzikálu Mamma Mia! psychicky náročné, protože se musel souběžně věnovat i práci na dalším snímku, a to dramatu Spálené mosty. “Možná se to nezdá, ale když jeden den hrajete v muzikálu a druhý den se musíte mentálně přepnout na thriller, je to opravdu vysilující,” uvedl Firth na tiskové konferenci.

Přestože se Spálené mosty označují jako drama a romantický film zároveň, herec se musel nejdříve věrohodně vypořádat s filmovou smrtí své ženy, o kterou přišel při autonehodě. Nakonec se rozhodne odjet do Itálie, kde se pomalu zotaví spolu se svými dcerami.

Obavy z profesní sebevraždy

Přestože Colin nikdy nechápal, proč všichni srovnávají jeho další role s panem Darcym z Pýchy a předsudku, neobešlo ho to ani u Mamma Mia! Je pravda, že když se v jednom okamžiku začne svíjet okolo Meryl Streepové a prohlašovat, že mu zamlada říkali Hlavoubušil, minimálně se tomu člověk pousměje.

Není se tak čemu divit, že měl pan Hlavoubušil strach z toho, jestli mu ještě někdo dá alespoň malou roli. Vše se nakonec obrátilo v dobré, protože film byl diváky velmi dobře přijat. Muselo se mu velmi ulevit. “Po dotočení každé scény jsme se na sebe s hrůzou podívali a řekli si, co to vlastně točíme? Nebude to naše profesní sebevražda?” prozradil herec.

Spekulace o sexuální orientaci

Colin Firth hraje v muzikálu Mamma Mia! gaye Harryho Brighta. Nebyl to přitom jeho první homosexuální role. Už ve filmu Single Man se musel do své role homosexuálního vysokoškolského profesora pořádně vžít. Ve snímku totiž nebyla nouze o líbací scény s hereckým kolegou Matthewem Goodem. “Nebylo to vůbec špatné,” prohlásil s úsměvem po natáčení Colin.

Herec zároveň prozradil, že se v Hollywoodu běžně řeší to, kdo je na muže a jen se to bojí přiznat. Zároveň prý ale takové herce chápe, protože by si podle něj jinak neškrtli. Nezbývá jim tedy nic jiného, než zůstat heterosexuály a se stejným pohlavím si užívat potají. Zahraniční média spekulovala o tom, zda se to netýká i Colina Firtha. Po dvaadvaceti letech se rozvádí s manželkou, že by touha změnit život?, ptali se reportéři.

NA DESET ZAJÍMAVOSTÍ O FILMU MAMMA MIA! SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články