Švédská zpěvačka Frida slaví 74. narozeniny: S kolegyní z hudební skupiny ABBA si vůbec nerozuměla, v dětství na ni plivali

Vlastním jménem Anni-Frid Lyngstad Fredriksson, zpěvačka švédské skupiny Abba. Pochází z Norska a původně začínala m.j. s big bandem Bengta Sanlunda. Sólově nahrávala od r. 1967. Album Something´s Going On jí prokukoval Phil Collins.
Zdroj: Profimedia
Vlastním jménem Anni-Frid Lyngstad Fredriksson, zpěvačka švédské skupiny Abba. Pochází z Norska a původně začínala m.j. s big bandem Bengta Sanlunda. Sólově nahrávala od r. 1967. Album Something´s Going On jí prokukoval Phil Collins.Dcera odsunutého německého vojáka Alfreda Haaseho a Norky Synni Lyngstadové.Po matčině smrti ji vychovávala babička, se kterou se odstěhovala do Švédska. Frida byla vdaná za Bennyho Anderssona.+ 6 fotek+ 7 fotek

Anni-Frid Synni Lyngstad, známá jako Frida, je švédská zpěvačka známá hlavně jako členka skupiny ABBA. Jaký byl vztah mezi dvěma ženami ve skupině? Co přinesl zpěvačce osud? Vše se dozvíte v článku o této populární umělkyni.

Petra Járková
Petra Járková 15. 11. 2019 07:00

Nešťastné dětství

V dětství prožila velkou tragédii, která ovlivnila celý její život. Byla dcerou německého vojáka, za což kvůli okupaci Norska za 2. světové války ona i její matka Synni Lyngstadová sklízely mnoho posměchu a pohrdání. Lidé v jejich vesnici po nich plivali a pokřikovali nadávky, i proto její matka Synni zemřela velmi předčasně, ve svých 21 letech.

Ke zpěvu ji přivedla babička

Fridina babička si roku 1947 vzala Fridu do Švédska a byla to právě ona, kdo ji přivedl ke zpívání. Poprvé zpívala na veřejnosti v 10 letech na večírku Červeného kříže a od 13 let zpívala profesionálně s taneční skupinou v restauraci v Eskilstuně.

Neustálá nespokojenost

Poté, co začala zpívat s velkou skupinou vedenou Bengtem Sardlindem, zamilovala se do jejího člena Ragnara Frederikssona, který s ní později založil skupinu Ann-Frid 4. Vzali se a měli dvě děti, Hanse a Liselotte. Frida ale byla neustále s něčím nespokojena, tudíž se účastnila mnoha místních talentových konkursů, až vyhrála a následně podepsala smlouvu s EMI.

ABBA

Její první hity přišly v roce 1971 a zaznamenala dokonce sólový úspěch během několika prvních let, když zpívala se skupinou ABBA. Po rozpadu skupiny ABBA vydala několik sólových alb, ale později se kvůli tragickým událostem v osobním životě (její dcera zemřela při autonehodě a manžel na rakovinu) vytratila z hudebního světa.

Rozpad skupiny

V roce 1983 se ABBA oficiálně rozpadla, mimo jiné proto, že Agnetha si s Fridou vůbec nerozuměla. Leželo jí v žaludku, že novináři se většinou více zajímali o sexy zadeček křehké blondýny než o její zpěv. Naposledy ABBA koncertovala v roce 1986.

NA SNÍMKY ZE ŽIVOTA FRIDY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články