Prvorodičky se musí vyrovnat se spoustou problémů: poporodní deprese i finanční trable straší řadu z nich

Prvorodičky se musí vyrovnat se spoustou problémů: poporodní deprese i finanční trable straší řadu z nich
Zdroj: Unsplash.com

Být mámou, to je obrovská životní změna, na kterou vás nikdo nedokáže perfektně připravit. A ne každý zvládá rodičovství tak, jak si představoval. Podle nové britské studie má dokonce až 70 procent prvorodiček duševní problémy. Ty jsou nejčastěji spojeny s nedostatečnou podporou během změn, které přicházejí s příchodem prvního miminka.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 20. 02. 2020 12:46

Výzkum provedla The Baby Show a výsledky byly více než jasné. Nejčastěji projevujícím se duševním problémem byla úzkost, kterou trpěla více než třetina prvorodiček. Poporodní blues nastal u 18 procent žen a poporodní deprese u 12 procent maminek po porodu.

Pomoc u rodiny

Z tisíců nových a nastávajících maminek si skoro 90 procent z nich myslí, že vláda by měla zaměřit svou pozornost na pomoc prvorodičkám s duševním onemocněním. Téměř čtvrtina z nich uvedla, že by ocenily, kdyby vláda investovala peníze do této pomoci ihned.

Když se u prvorodiček objeví první příznaky duševního onemocnění, tak se až v 50 procentech se svými obtížemi nejprve obracejí na rodinné příslušníky a až poté vyhledají odbornou pomoc. Jako další možnost uvedly návštěvu praktického lékaře nebo porodní asistentky.

„Nikdo není osvobozen od určité formy poporodního blues, protože každá prvorodička bude nějakým způsobem ovlivněna hormonální nerovnováhou. Znalost znaků a tipů, jak pomoct lidem a oslovit je, však může být velmi užitečná,“ tvrdí televizní a rozhlasový moderátor Neev Spencer.

Téměř dvě třetiny prvorodiček uvedly, že poté, co se staly matkami, bylo negativně ovlivněno jejich sebevědomí. „Tyto statistiky jsou alarmující a odhalují zoufalou potřebu, aby vláda investovala peníze na pomoc prvorodičkám s bojem s duševním onemocněním,“ vysvětluje přední poradenská psychiatrička Sarah Vohra. „I když jsem potěšena a zároveň vděčná, že o otázkách duševního zdraví je mnohem větší povědomí, než před dvaceti lety, tak musíme zajistit další zdroje, abychom tuto poptávku uspokojili,“ dodala.

Zahajme diskuzi

Pro většinu těhotných žen, konkrétně pro 65 procent z nich, je největším postrachem strach z něčeho neznámého. Porodu se obává 52 procent z nich a 46 procent žen se bojí zdravotních komplikací, které by mohly nastat.

Další starosti a obavy pak přichází s tím, když dítě poprvé vykoukne na svět. Ve 30 procentech rodiče řeší problémy s penězi, u 18 procent z nich se dostavuje pocit osamělosti a izolace. Ve 12 procentech se navíc ženy cítí neschopné vypořádat se s novou situací.

„Je opravdu důležité, abychom zahájili otevřenou diskuzi o výzvách, kterým čelí rodiče prvorozených dětí. Aby byla zajištěna určitá úroveň připravenosti pro ty, kteří vstupují do role s názvem rodičovství,“ komentuje situaci porodní asistentka Louise Broadbridge.

Stát se rodičem není jednoduché a bohužel k tomu neexistuje žádný zcela přesný manuál. „Mluvit o tom, jak páry mohou procházet jejich novou cestou, by jim nesmírně pomohlo vyrovnat se se všemi emocionálními a fyzickými změnami, ale také rozpoznat, kdy se emoce, které zažíváme, staly důvodem k obavám,“ dodala Broadbridge.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články