Zpěvačka Ida Kelarová slaví 64. narozeniny: Kvůli StB utekla z Čech, vyučovala hudbu za polárním kruhem

Ida Kelarová je romská zpěvačka, muzikantka, sbormistryně a hudební aranžérka.
Zdroj: Wikimedia Commons/Barka Fabianova – Vlastní dílo, CC BY-SA
Ida Kelarová je romská zpěvačka, muzikantka, sbormistryně a hudební aranžérka.narodila 10. února 1956 v Bruntále do národnostně smíšeného manželství Ludmile a Kolomanu Bittovým. Ida má dvě mladší setry, Ivu a Reginu. Matka byla učitelka, otec známý muzikant. Rodina se několikrát stěhovala kvůli otcově angažmá. Poprvé se provdala ve svých 18 letech za hornistu Vlastimila Kelara, s nímž má syna Tomáše, manželství se ale po dvou letech rozpadlo.+ 2 fotky+ 3 fotky

Skvělá zpěvačka, sbormistryně a pedagožka, která je momentálně jednou nejvýraznějších osobností současné evropské hudební scény. Pochází ze smíšené rodiny, což se odráží na strhující hudbě plné života. Její sestrou je zpěvačka a herečka Iva Bittová.

Petra Járková
Petra Járková 10. 02. 2020 07:00

Ida se narodila do hudební rodiny. Její otec Koloman Bitto byl významný romský muzikant z jižního Slovenska a maminka Ludmila učila v mateřské školce. Respektovaná zpěvačka, hudebnice, sbormistryně a producentka ve svých hudebních počinech vychází ze zkušeností, které načerpala v západní Evropě. Inspiruje se také svými východními a romskými kořeny. Byla první z rodiny, kdo prolomil rodinné tabu o romských kořenech. Zpěvaččin otec svůj původ celý život zapíral.

Útěk z Československa

V letech 1975–1982 působila jako herečka a zpěvačka v Divadle na provázku v Brně. V roce 1982 se podruhé provdala za muže z Velké Británie. Ten se za ní přestěhoval do Čech. Jenže je začala pronásledovat StB, která podezírala jejího partnera ze špionáže. Ida přišla o práci v divadle, měla být vystěhována ze země. Neustálé výslechy oběma natolik zprotivily život v Československu, že se nakonec sami rozhodli přestěhovat do Walesu, odkud její partner pocházel.

Život za polárním kruhem

Odtud se po třech letech přesunuli do Dánska. Tam začala koncertovat a učit romské písně. Ida působila i v Norsku. Vyučovala hlavně za polárním kruhem. Cestovala a zpívala s obyvateli z odlehlých komunit u severního pólu. Právě tam se v listopadu 1989 dozvěděla o probíhající revoluci. Po několika letech se však přesunula zpět do Walesu. Nakonec se ale stejně v roce 1998 vrátila natrvalo do České republiky.

Šťastný návrat domů

Tady se vrhla do propojování hudby a romské kultury. Založila Mezinárodní školu pro lidský hlas a spolek Miret. Organizuje mezinárodní workshopy, multietnické projekty, romský festival Gypsy Celebration na hradě Svojanov a v různých zemích zakládá pěvecké sbory s repertoárem romských písní.

Romská krev

V roce 1999 vytvořila spolu se svým partnerem Desideriem Duždou skupinu Romská krev, se kterou koncertuje po celém světě. Za hudbu k filmu Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba byla v roce 2001 nominována na Českého lva.

NA ZPĚVAČKU IDU KELAROVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články