Tenistka Maria Šarapovová slaví 33. narozeniny: Intenzita jejích výkřiků se prý vyrovná siréně

Maria Šarapovová je bývalá ruská profesionální tenistka, stříbrná olympijská medailistka z Londýnských her 2012 a bývalá světová jednička ve dvouhře.
Zdroj: Profimedia
Maria Šarapovová je bývalá ruská profesionální tenistka, stříbrná olympijská medailistka z Londýnských her 2012 a bývalá světová jednička ve dvouhře.Na okruhu WTA Tour vyhrála tři turnaje ve čtyřhře a třicet šest ve dvouhře, včetně všech čtyř Grand Slamů. Prvním z nich se stal Wimbledon 2004, na kterém zvítězila v sedmnácti letech po finálové výhře nad Serenou Williamsovou. Díky tomu pronikla do elitní světové desítky. Následovaly tituly z US Open 2006 a Australian Open 2008. Od srpna 2008 nehrála téměř dalších deset měsíců pro zranění ramene, kvůli kterému podstoupila v říjnu téhož roku operaci.V sezóně 2004 také zvítězila na Turnaji mistryň. Pětkrát odešla z finále Grand Slamu poražena. Poprvé podlehla na Australian Open 2007 Sereně Williamsové, ve Wimbledonu 2011 nestačila na Petru Kvitovou.+ 1 fotka+ 2 fotky

Maria se narodila do ambiciózní rodiny, která odešla po havárii Černobylu z Běloruska na Sibiř. Když však Mariina matka otěhotněla, pochopili, že tam nebude to pravé místo pro rodinu, proto opět naplánovali přesun. Nakonec se usadili v městečku u Černého moře.

Petra Járková
Petra Járková 19. 04. 2020 08:00

Maria milovala tenis od dětství a vždy si přála být v něm úspěšná. Trénovala, co to jen šlo. Roku 1993 si jí na turnaji Kremling Cup v Moskvě všimla tehdejší tenisová legenda Martina Navrátilová.

Odvážný tah

Právě ta sdělila Mariinu otci, že jeho dcera má talent. Yuri Šarapov si její slova vzal za svá, sbalil sebe i dceru a vyrazil hledat štěstí za velkou louži. V kapse měli pouhých 700 dolarů, angličtinu skoro žádnou, ale i přesto si letěli splnit sen.

Nevzdat se

Zamířili rovnou na slunnou Floridu, kde Yuri svou dceru přihlásil na slavnou akademii Nicka Bollettieriho. Bohužel však trenéři odmítli Mariu pouze kvůli talentu přijmout a jelikož její otec neměl peněz na rozhazování, nedalo se nic dělat. Nastalo období, kdy měli hluboko do kapsy i do pusy. Yuri se ale i přesto rozhodl nevzdat a do rodné domoviny se nevrátil. Našel si práci a začal dceru trénovat sám. V roce 1995 se jeho snaha vyplatila a Maria konečně na akademii dostala stipendium.

Pocit osamění

Začátky pro ni nebyly vůbec snadné. Ve škole byli studenti mnohem starší než ona a ona byla na všechno sama. Otce vídala jen o víkendech a matka se za nimi přestěhovala až po delší době. Tahle situace naučila mladinkou dívku tvrdosti a bojovnosti.

Ruské prvenství

Třináctiletá Maria vyhrála turnaj pro mladé tenistky do 16 let Eddie Herr Championship a to pro ni znamenalo vstup do velké hry. V roce 2002 už hrála svůj první světový pohár. O tři roky později se stala jedničkou na světovém tenisovém žebříčku a stala se tak první ruskou občankou, které se to povedlo.

Intenzita výkřiků

Časopis Forbes ji několikrát označil nejbohatší sportovkyní světa. Její příjem byl odhadnut na 25 miliónů dolarů. Známý je také její hlasitý projev při odehrávání míčku. Intenzita jejích výkřiků prý dosahuje zvuku sirény.

Dopingový test

Roku 2016 na tiskové konferenci v Los Angeles se přiznala, že měla pozitivní dopingový test na Australian Open 2016. Za ten ji v červnu téhož roku Mezinárodní tenisová federace potrestala dvouletým zákazem hraní.

NA KRÁSNOU MARIU ŠARAPOVOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články