Umírala hlady! Krušné dětství Audrey Hepburn, která by dnes oslavila 90. narozeniny

Její tvář stále zdobil úsměv.
Zdroj: Wikipedia/Paramount photo by Bud Fraker
Hepburn byla vzorem noblesy a elegance. V Bürgenstocku ve Švýcarsku asi v roce 1954.V Bürgenstocku ve Švýcarsku asi v roce 1954.V Bürgenstocku ve Švýcarsku asi v roce 1954.+ 10 fotek+ 11 fotek

Křehká kráska nebyla jen talentovanou herečkou, byla vzorem noblesy a elegance. Pro mnohé představovala nový typ krásy, její útlý vzhled často řídil vývoj módy. Její tvář stále zdobil úsměv. Život se ale s Audrey Hepburn (✝63) příliš nemazlil. Především v době dětství a dospívání jí uštědřil hned několik ran, které jí doživotně poznamenaly.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 04. 05. 2019 08:00

Otec ji opustil

Audrey se narodila v Belgii zámožným rodičům, v jejích žilách kolovala dokonce „modrá“ krev. Matka, baronka Ella van Heemstra, pocházela z velmi staré a významné nizozemské rodové šlechty; příjmení Hepburn pak pochází od skotských šlechtických předků jejího otce Josepha Rustona, jehož předkem byl údajně James Hepburn, hrabě Bothwell, třetí manžel skotské královny Marie Stuartovny. Její otec se narodil 15 km severně od Prahy v obci Úžice, kde jeho rodina vlastnila cukrovar. Byl bohatým bankéřem, brzy však odešel od rodiny zpět do Anglie, kde se stal předním činovníkem britské fašistické strany. Jeho odchod šestiletou Audrey velmi zasáhl. „To bylo to nejhorší, co mě v životě potkalo,“ vzpomínala potom.

Milovaného baletu se musela vzdát

K baletu tíhla Hepburn od mala. Možná i kvůli své konstituci. Toužila stát se primabalerinou a baletu se také plně věnovala. Získala dokonce stipendium na prestižní baletní škole v Londýně, kam se s matkou po válce přestěhovala. Brzy však zjistila, že kvůli válečnou podvýživou narušené konstituci nemůže s kariérou primabaleriny počítat. Dlouhodobý nedostatek jídla způsobil, že byla příliš slabá a křehká. Nápor každodenních mnohahodinových tréninků její tělo zkrátka nezvládalo.

Živit se musela jen cibulkami tulipánů

I když byla během své kariéry často podezírána z anorexie, pravda je jiná. Během druhé světové války, kdy s matkou žily v nizozemském Arhemu, rodina trpěla bídou, Němci jí zabavili veškerý majetek. Často tak neměli ani co jíst. „Nebyla mouka ani maso a v dobách největší krize jsme vařili cibulky tulipánů a zkoušeli jsme upéct chleba z trávy,“ vzpomínala později Audrey na válečná léta. Na konci války tak v šestnácti letech vážila pouhých 36 kilo, trpěla žloutenkou, chudokrevností, otoky a astmatem. Lékaři o mnoho let později prokázali, že její obdivovaná štíhlá postava a stav metabolismu byly důsledkem dlouhodobé válečné podvýživy.

Čtyřikrát přišla o dítě

V roce 1953 se seznámila s hercem Melem Ferrerem, byla to láska na první pohled. Naprosto ho okouzlila a pobavila také svým přirozeným hereckým výkonem ve filmu Prázdniny v Římě, za který získala Oscara za hlavní ženskou roli. V roce 1954 se za něj ve Švýcarsku provdala. Záhy zjistila, že je těhotná. V pátém měsíci ale potratila, zhubla na čtyřicet pět kilo, kouřila krabičku cigaret denně a topila se v depresích. Podruhé potratila po pádu z koně během natáčení. Lékaři ženě, která snila o velké poklidné rodině sdělili, že kvůli válečnému strádání asi nikdy dítě nedonosí. Audrey však otěhotněla znovu, šest měsíců tvrdohlavě strávila v posteli a v jednatřiceti porodila svého prvního syna Seana. Další dva potraty pak prodělala ve druhém manželství s italským psychiatrem Andreem Dottim, kterého si vzala rok po rozvodu. S ním si v jednačtyřiceti pořídila druhého syna Luca Dottiho. Toužila ještě po dalších dětech, ty jí už ale nebyly dopřány.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články