Uplynulo 26 let od smrti legendárního Strýčka Jedličky: Miloval i fackoval děti a uměl napodobovat tisíce zvuků

Velkou část své umělecké činnosti svěřil filmu, kde se už od dětství uplatňoval v menších a středních komických úlohách.
Zdroj: Česká televize
Antonín Jedlička se narodil 18. února 1923 v Březových Horách u Příbrami do rozvětvené a početné rodiny kloboučníka.Jako člen sboru a také sólový zpěvák prošel Antonín od roku 1932 Kühnovým dětským rozhlasovým sborem a Dismanovým souborem. Jako herec a zpěvák prošel ještě jako dítě Československým rozhlasem, Národním divadlem, Divadlem na Vinohradech, Uranií a Pražským dětským divadlem.Ke konci života hostoval v Labyrintu a Divadle Na zábradlí u režiséra Petra Lébla.
+ 6 fotek+ 7 fotek

Dětský herecký idol několika generací Antonín Jedlička byl oblíbeným humoristou, recesistou i imitátorem. Ne každý ale ví, že se o něm říká, že byl na děti také zlý, a když někdo při jeho show hlučel nebo nedával pozor, klidně mu dal i pár facek.

Petra Járková
Petra Járková 28. 08. 2019 08:00

První role

Narodil se jako nejstarší ze šesti dětí, jeho první dětská role byl Skokánek v Lišce Bystroušce v Národním divadle. Později následovaly dětské role ve vinohradském divadle.

Imitátor tisíce zvuků

Jednalo se o hravého a tvořivého člověka, který uměl nejen zpívat, ale také napodobovat tisíce různých zvuků pocházejících jak z přírody, tak i mimo ni.

Adéla ještě nevečeřela

Věděli jste, že právě Antonín Jedlička natočil snad tisíce různých zvuků, pazvuků a ruchů v mnoha českých filmech a rozhlasových pořadech? Legendární je například strašné mlaskání masožravé rostliny Adély ve filmu Adéla ještě nevečeřela.

Strýček Jedlička

Jako "strýček" se Antonín začal objevovat od roku 1948, nejprve s Divadélkem Strýčka Jedličky. Za pár let Strýček Jedlička zlidověl a v 70. a 80. letech ho znalo snad každé české dítě. V roce 1984 byl dokonce jmenován zasloužilým umělcem, byl nositelem Řádu dětského úsměvu a laureátem Haškovy Lipnice.

Facky létaly vzduchem

Traduje se, že když při jeho vystoupeních někdo rušil, Strýček Jedlička ho vytáhl do zákulisí, tam ho kopl do zadku nebo profackoval a poslal ho zpátky si sednout.

NA STRÝČKA JEDLIČKU SE PODÍVEJTE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články