Vynikající komička s největším úsměvem Věra Ferbasová: Zemřela před 43 lety, osamocena, v malé garsonce

Věra Ferbasová byla považována za roztomilého diblíka
Zdroj: archiv Extra
Z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!Byla hvězdou, na kterou se zapomnělo.Komunismus se na ní velice podepsal.Herectví nikdy nestudovala.+ 1 fotka+ 2 fotky

Herečka se narodila do rodiny středoškolského učitele a komikem byla prý už od narození. Již na gymnáziu zastávala místo třídního baviče a byla mezi spolužáky i učiteli oblíbená. Navíc byla velmi krásná a její úsměv obdivoval celý předválečný filmový svět.

Petra Járková
Petra Járková 03. 08. 2019 08:00

Potíže s kázní

Kvůli potížím s kázní musela přejít z gymnázia na obchodní akademii, kterou nakonec absolvovala a odešla do Prahy. Tam se měla stát sekretářkou samotného krále komiků Vlasty Buriana. Ten ovšem na pohovoru více než její znalosti stenografie ocenil její smysl pro humor a zeptal se jí, zda nechce zkusit štěstí na prknech, která znamenají svět. Věra souhlasila a u diváků okamžitě zaznamenala úspěch.

Před kamerou

Popularitu si získala i před filmovou kamerou. Z epizodních rolí se postupně stávaly hlavní úlohy. Objevila se ve filmech, jako je Uličnice, Slávko, nedej se!, Andula vyhrála či Mravnost nade vše. Scenáristé jí psali role přímo na tělo. Jejími filmovými partnery byli takoví velikáni jako Hugo Haas, Oldřich Nový, Karel Lamač či Jiří Dohnal.

Hodná Věra

V dobách své největší slávy natáčela kolem osmi hlavních rolí ročně a na rozdíl od svých kolegyň, velkých hvězd Lídy Baarové a Adiny Mandlové, o ní nekolovaly žádné pomluvy ani pikantní historky. Věra byla prý velmi milá a až příliš hodná.

Konec kariéry kvůli nacistům

V německých filmech hrát odmítla a raději ukončila svou kariéru. „Němci si přáli, abych hrála v německých filmech, což jsem pochopitelně nechtěla. Tak to nakonec vyřešil můj manžel, který řekl: Ne, když jsi vdaná, nemusíš hrát vůbec. A tak jsem už od roku 1942 nehrála v ničem,“ proz­radila kdysi v jednom z rozhovorů.

Těžké poválečné časy

Po válce jí do zpěvu příliš nebylo. Poté, co se přihlásila do strany národně sociální, kam se prý zapsala zcela omylem, jí a manželovi zkonfiskovali majetek a vzali byt. Navíc museli zaplatit pokutu ve výši půl milionu korun a manžel putoval na čtyři roky do vězení.

Obklopena psy

Od padesátých let žila herečka s mužem v Ládví u Prahy v domečku po herečce Růženě Naskové. Žili v něm sami jen se psími mazlíčky, děti neměli.

Trezorové snímky

Ferbasová se po čase vrátila do Činoherního klubu i k filmu, ale kvalitnější snímky, v nichž se objevila, skončily v trezoru. Naposledy ji diváci mohli vidět v roli tetičky Luďka Soboty (75) v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje!

Zemřela opuštěná

Po smrti manžela přišla o dům a konec života prožila v maličké garsonce na jednom pražském sídlišti. Zemřela osamocena ve věku nedožitých třiašedesáti let. Našli ji až po několika dnech od úmrtí.

NA LEGENDÁRNÍ USMĚVAVOU HEREČKU SE PODÍVEJTE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články