Žraločí tornádo, potopená loď smrti: Tohle jsou nejlepší podmořské fotky roku 2021

Renee Capozzola pořídila snímek ve Francouzské Polynésii, kde jsou žraloky pod silnou právní ochranou, jež jim umožňuje nerušeně prospívat a vyvažovat místní ekosystém.
Zdroj: Renee Capozzola/Underwater Photographer of the Year 2021
Australanka Diana Fernie využila na své úžasné fotografii bohaté spektrum odstínů černé a bílé. Foceno na Šalamounových ostrovech.Japonec Ryohei Ito a jeho trošku komický, ale stejně působivý portrét pyskouna, ryby obývající asijské vody. Bouli na hlavě získávají až když dospějí a mění pohlaví z ženského na mužské.Američan Karim Iliya zachytil v Mexiku řádění marlina pruhovaného v hejnu malých ryb. Marlin je prý tak rychlý, že to Karim ani nestačil sledovat a musel se spolehnout na rychlé cvakání spouště. Německý fotograf Tobias Friedrich pořídil záběr vraku na Bahamách a pokud si všimnete potápěče vlevo, pochopíte, proč porotu uchvátil i motiv Davida a Goliáše.+ 9 fotek+ 10 fotek

Britská soutěž o Nejlepší podvodní fotografii roku 2021 ukazuje svět, který nepřestane fascinovat nikdy. Byť je ponořen do věčného ticha, vypráví silné příběhy, jenž nám předkládá třináct vítězných fotografií.

Jana Jánská
Jana Jánská 15. 02. 2021 13:35

Underwater Photographer of the Year neboli soutěž o Podvodního fotografa roku probíhá od roku 1965. A i když se za tu dobu změnily technologie a svět se zdánlivě zmenšil, a dnes už odlehlá exotická místa nejsou cílem jen pro profesionály, jedno zůstává stejné - pokud máte štěstí a dobrý nápad, výtečná fotka může vzniknout i v louži vody na sídlišti.

Žraloci v západu slunce

Vítězkou letošního ročníku je Renee Capozzola, která z Francouzské Polynésie přinesla působivý, z podhledu pořízený záběr dvojice žraloků. „Je to jedno z mých nejoblíbenějších míst pro fotografování žraloků," říká Capozzola na stránkách pořadatele soutěže. Renee číhala několik večerů na ten správný moment, kdy bude klidná voda, zářící západ slunce a žraloci budou "pózovat".

Podvodní podvod

Zajímavá historka se váže k jedné z mála černobílých fotografií soutěže, záběru z podmořské soutěsky, který pořídila Australanka Diana Fernie na Šalamounových ostrovech. „Po dvou předchozích potápěních jsem věděla, co očekávat. Potřebovala jsem však do této kompozice elegantní model, a moji společníci nemohli být žádným způsobem považovaní za elegantní! Naštěstí byl v naší skupině další fotograf, jehož krásná modelka byla dokonalým předmětem i pro mě. Trochu drze se mi podařilo zachytit ji několikrát, když pózovala pro svého manžela," vysvětluje Diana.

Fotografie zveřejněny se souhlasem Underwater Photographer of the Year.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články