Bába z ledu: Kronerová se před natáčením radila s lékaři. Lechtivá scéna musela být naostro

Bába z ledu, Kronerová, Nový
Zdroj: ČT 1
Režisér Sláma netušil, že se Pavel Nový věnuje otužování již třicet let.Slovenská veřejnoprávní televize odmítla vysílat verzi filmu, která obsahovala onu odvážnou erotickou scénu. Snímek totiž plánovala zařadit do hlavního vysílacího času. Natáčení se zúčastnili skuteční otužilci. Teplota vody byla tři a půl stupně.Česká filmová akademie doporučila Bábu z ledu na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film.+ 3 fotky+ 4 fotky

Herečka Zuzana Kronerová si za svou roli sice vysloužila stříbrnou sošku lva, ale toto vítězství musela zaplatit pobytem v ledové vodě. A taky pěkně odvážnou scénou s Pavlem Novým, ve které nesmělo být nic zakryto.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 07. 2020 16:00

Když se vdova Hana seznámí s Broňou, který se věnuje otužování, začne se jí měnit celý život. Už se tolik nesoustředí jen na své syny, snachy a vnoučata. Většina rodiny to nese špatně, protože již není Hanka vždy po ruce, jak byli zvyklí. Zastane se jí jenom vnuk Ivan, který si Broňu velmi oblíbí. Je to příběh o tom, že začít žít znovu se dá v každém věku.

Na film Bába z ledu se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT 1

Porada s lékaři

Když se Zuzaně dostal do rukou scénář filmu Bába z ledu, dlouho váhala, zda by měla tuto práci vzít. Její role totiž byla fyzicky náročná. Nejprve se tak rozhodla navštívit doktory a poradit se s nimi, zda by to ve svém věku ještě zvládla. Když se dozvěděla, že jí to její zdravotní stav umožňuje, s radostí svou účast režisérovi Slámovi potvrdila. Jak sama uvedla v rozhovoru pro Blesk, věděla, že Bohdan umí napsat velmi poutavý příběh.

Brzké ranní vstávání a otužování

“Vstávali jsme opravdu brzy, a navíc do strašlivé zimy,” uvedla dále herečka. Nejvíce prý hercům pomohl komparz složený z protřelých otužilců. Při scénách ve vodě jim dodávali sílu a kuráž neustálým povzbuzováním. Na place tak vznikla autentická, a hlavně velmi příjemná atmosféra.

Před samotným natáčením čekal na herečku přípravný kurz v otužování. Měli celkem tři trenéry, dva na Slovensku a jednoho v pražském Braníku. Problémy s plaváním Zuzana neměla, ale velkou překážkou byl chlad. Přiznala se, že je velmi teplomilná. Nelákal ji prý ani pobyt u moře, když teplota nedosahovala tropické třicítky. Fakt, že se tedy dokázala překonat a vstoupila do ledové vody, považuje stále za zázrak.

Přirostlo jí to k srdci

Neuvěřitelné se stalo skutečným. Herečce přirostlo otužování k srdci a začala se mu věnovat i ve svém volném čase. Dokonce prý díky tomu ve zdraví překonala chřipkové období.

Když lechtivá scéna, tak se vším všudy

“Zpočátku jsme si s Pavlem Novým nechávali alespoň spodní prádlo a snažili se to natočit tak, aby nebylo vidět,” vysvětlila představitelka Hany. Jenomže když se pak točilo již naostro, z Nového sklouzla peřina a prádlo odhalila. Režisér poté nekompromisně rozhodl, že musí vše jít dolů. Oba herci se ještě zmohli na několik protestů, ale nic jim to nepomohlo.

Nakonec se tedy zachovali jako profesionálové a scénu dotočili. “Měl jsem hlavně obavy z toho, zda ona scéna, kdy si jde Hana promazat intimní partie olivovým olejem, vyzní tak, že je to myšleno dobře, ale nakonec to dopadlo dle očekávání,” svěřil se Sláma.

Na další zajímavosti a fotky z filmu se podívejte zde:

Zdroj textu: čsfd, Blesk

Zdroj fotek: Česká televize

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články