Babi Homolková: Marie Motlová se celý život trápila kvůli jedné věci, nepomohlo utrácení ani alkohol

Babi Homolková: Marie Motlová se celý život trápila kvůli jedné věci, nepomohlo utrácení ani alkohol
Zdroj: se souhlasem České televize
Ecce homo Homolka: Rodinka Homolkových je zvyklá užívat si každou neděli v přírodě. Jednoho dne se však rozjede kolotoč velkých i malých bouří, do kterých se zapojí všichni členové domácnosti.Josef Šebánek byl ze své role na rozpacích. Měl totiž trému ze zkušených herců, kteří tvořili jeho filmovou rodinku.Byt Homolkových se nachází v Bořivojově ulici na pražském Žižkově.Hádky se prý točily za velkého vedra a na malém prostoru. Herci tak na sebe údajně skutečně křičeli.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kdo by neznal babi Homolkovou v podání herečky Marie Motlové. Komedie Ecce homo Homolka patří mezi klasická díla české kinematografie. Zatímco Marie Motlová před kamerou excelovala, v soukromí se velmi trápila. Jaké problémy ji dohnaly až k závislosti na alkoholu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 05. 2022 11:00

Ecce homo Homolka: Homolkovi se každou neděli oddávají jistému druhu rituálu. Vyráží z Prahy na jednodenní výlet do přírody. Nejprve hledají houby, když se ale nedaří, spočinou na nejbližším paloučku. Pravidelnou idylku náhle přeruší volání o pomoc. Rodinka raději na nic nečeká a odjede pryč. Po návratu domů však nedělní odpočinek nepokračuje, na Homolkovy se totiž řítí řada sporů, které bude nutno vyřešit... Na komedii Ecce homo Homolka z roku 1969 se můžete podívat dnes ve 20:15 na ČT 3.

Dva křestní listy Marie Motlové

Do herectví zamilovala již v dětství. Ráda chodila na představení ochotnického divadla, kde vystupovaly její tety. Přesto Marie Motlová nejdříve vystudovala zdravotnickou školu. Několik let v tomto oboru taktéž pracovala. Pak ale její kroky zamířily na prkna, která znamenají svět. Vystřídala několik scén, nejvýznamnější bylo angažmá v divadle D34, jenž vedl E. F. Burian.

Časté střídání divadel bylo zřejmě způsobeno jejím životním stylem. Ráda si vše užívala naplno. Dokonce měla mít dva křestní listy s rozdílnými daty narození. Ukázala vždy ten, který se jí zrovna hodil. Cesta ke stříbrnému plátnu a televizním obrazovkám se jí otevřela až koncem šedesátých let, kdy si ji vyhlédl Jaroslav Papoušek, režisér komedie Ecce homo Homolka.

Trable Marie Motlové

První manželství Marie Motlové trvalo jen krátce, v tom druhém sice vydržela až do smrti, dětí se však nikdy nedočkala. A právě bezdětnost měla způsobit, že byla korpulentní postavy. Netrvalo dlouho a své problémy začala řešit alkoholem. A nezměnily to ani úspěchy ve filmu. Po roli bábi Homolkové se další nabídky jen hrnuly.

Propadla také bezmyšlenkovitému utrácení. A když jednoho dne peníze došly, údajně neváhala prodat svůj občanský průkaz na černém trhu, za což obdržela částku čtyřicet tisíc.

Kde je urna Marie Motlové?

Nezapomenutelná česká herečka Marie Motlová zemřela v srpnu roku 1985. Urnu s popelem si k sobě domů vzala její kamarádka Antonie Hegerliková. Ta se později dokonce provdala i za jejího manžela Karla Fridricha, se kterým zůstala až do jeho smrti. Nakonec jejich ostatky uložila do rodinné hrobky v pražských Ďáblicích. Deníku Aha prozradila, že chtěla mít své blízké u sebe.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Marie Motlová 

Ceskatelevize.cz: Lidé: Marie Motlová

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články