Máte sklep a mohla bych ho vidět? Neherečce Miladě Ježkové změnilo život setkání v tramvaji

Milada Ježková, Kulový blesk
Zdroj: se souhlasem CSFilm

Někdy se stane, že žijete úplně obyčejný život, který se vám ze dne na den změní. Své by o tom mohla vyprávět nejslavnější česká neherečka Milada Ježková. Do 55 let pracovala jako soustružnice a také jako účetní. Pak ji ale v tramvaji objevil scénárista Jaroslav Papoušek.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 09. 2020 13:00

Milada Ježková se narodila 27. června na Smíchově, vystudovala obchodní školu a dlouhá léta se živila jako dělnice, prodavačka či účetní. Zemřela v roce 1994 v Praze ve věku 84 let.

Z tramvaje přímo k Formanovi

Jak už jste si přečetli, Miladu Ježkovou si pro film vyhlédl scénárista Jaroslav Papoušek, který tehdy pracoval s Milošem Formanem na snímku Lásky jedné plavovlásky. Zrovna hledal někoho na roli maminky Vladimíra Pucholta.

Když ji uviděl, bylo mu jasné, že lepší typ už nikde nenajde. Jenomže jak přesvědčit postarší ženu, která je přesvědčená o tom, že se jedná jen o hloupý vtípek? Vyžádat si adresu. To pro ni znamenalo, že jde o vážnou věc. Stejně ale odmítla.

Pomohly dcery

K tomu, aby vstoupila do showbyznysu, ji měly údajně přesvědčit její dcery. A dobře udělaly. Ostatně se neměla čeho bát, neboť si úplně poprvé zahrála s dalším nehercem Jaroslavem Šebánkem čili legendárním dědou Homolkou.

Lásky jedné plavovlásky byly velmi úspěšné a z neznámé ženy se stala celebrita. Začala dostávat další nabídky na role. V jejím repertoáru se však neobjevovaly jen komedie, ale i filmy laděné na vážnější notu.

Dokázala zahrát různé postavy

Od jednodušších přes komické až po vyloženě zlé osoby. Žádný charakter nedělal Miladě Ježkové problémy. Celkem si zahrála v pětatřiceti filmech, tím posledním byla Antonyho šance. Nejvíce se však proslavila snímky Kulový blesk, se svou “směroplatnou” a hlášku "Máte sklep a mohla bych ho vidět?" , a komedií Vesničko má středisková, ve které nahradila samotnou Stellu Zázvorkovou.

Dalo by se říci, že do herectví dávala i něco ze svého života. Vždyť se narodila ještě za Rakouska-Uherska, přežila nacismus i komunismus a zemřela v demokracii. I toto dokáže člověka poznamenat a určitým způsobem utvářet.

Zdroj textu: Milada Ježková, Wikipedie, Milada Ježková, čsfd

Zdroj fotky: Prima Max

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články