Betlémské světlo: Jan a Zdeněk Svěrákovi si udělali radost rodinným filmem, diváky ale nepotěšili

Betlémské světlo: Jan a Zdeněk Svěrákovi si udělali radost rodinným filmem, diváky ale nepotěšili
Zdroj: se souhlasem Tomáš Teglý/Biograf Jan Svěrák
Betlémské světlo: Karel Šejnoha (Zdeněk Svěrák) je stárnoucí spisovatel, kterému už psaní přestává jít. Jeho manželka Helena (Daniela Kolářová) by byla ráda, kdyby se konečně věnoval i jí...Jenže Šejnohu pronásledují postavy z jeho příběhů a dožadují se, aby o nich vyprávěl dál. A tak se třeba z uťáplého Matěje (Vojtěch Kotek)......stane přitažlivý fotograf Mário, který konečně získá přízeň lékárnice Venduly (Tereza Ramba).Matějovi s proměnou pomůže automechanik a léčitel v podání Ondřeje Vetchého.+ 6 fotek+ 7 fotek

Betlémské světlo je nový film Zdeňka a Jana Svěrákových. Komedie o spisovatelovi Šejnohovi, kterého pronásledují jeho literární postavy, představuje již osmou spolupráci rodinného tandemu, z jehož dílny pochází Obecná škola, Kolja nebo Vratné láhve. Co na Betlémské světlo říkají diváci?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 18. 03. 2022 11:30

Betlémské světlo: I spisovatel se může vyčerpat. Karel Šejnoha (Zdeněk Svěrák) už patrně bude muset pověsit řemeslo na hřebík, jenže jeho hrdinové jsou netrpěliví a chtějí pokračovat ve vyprávění. Vylézají ze Šejnohovy hlavy a doslova ožívají. A pak je tady jeho manželka Helena (Daniela Kolářová), která by chtěla, aby na stará kolena nechal psaní a začal se pořádně věnovat už i jí. Snímek Betlémské světlo od Zdeňka a Jana Svěrákových uvedla do českých kin společnost Bioscop.

Betlémské světlo Zdeňka a Jana Svěrákových

Každý nový film Zdeňka a Jana Svěrákových je obvykle velká událost, o které se mluví dlouho před premiérou. Obecná škola (1991), Kolja (1996), Tmavomodrý svět (2001), Vratné lahve (2007) nebo i vzpomínkový příběh Po strništi bos (2017) si nenechaly ujít stovky tisíc diváků. Jak dopadl jejich osmý společný celovečerní film - Betlémské světlo?

Jan Svěrák v rozhovoru o natáčení zmiňuje, jak si cenil toho, že může trávit čas se svým otcem, jakou má radost, že jej zas režíruje. Do výroby zapojil také své dva syny. Zvnějšku by se tak mohlo zdát, že půjde o rodinný podnik, který dotyční realizovali hlavně sobě pro radost, aby měli pěkné vzpomínky," píše Matty na fanouškovském webu ČSFD.cz. Není jediný, kdo si všímá toho, že Betlémské světlo vzniklo pro radost, ať už tvůrců, nebo jejich dlouholetých fanoušků.

Nostalgické, nonšalantní, něžné, osobní. Mladší diváky film, bohužel, neosloví, mě přesto potěšil. Má reakce je silně ovlivněna náklonností k panu Zdeňku Svěrákovi a jeho tvorbě. Řekla bych, že se jedná o jakousi verzi Odcházení a zároveň doufám, že se dočkám ještě dílka dalšího. Krásná kamera, hezky obsazeno, kvalitně zahráno, mnoho decentních odkazů k filmům minulým, v mém případě došlo i na dojetí," píše marhoul. Pozitivních ohlasů je bohužel poskrovnu. V souladu s tím mělo Betlémské světlo podle specializovaného webu Kinomaniak.cz za první víkend 28 525 diváků, což je pro film Jana Svěráka nejméně za posledních 20 let.

Betlémské světlo a diváci

Jsem bohužel zklamán. Mě to nepřišlo nějak filmově atraktivní. Fiktivní literární postavy lezou autorovi do života bez nějakých větších dějových souvislostí a to vše se prolíná "reálným vztahem" autora se ženou. Myslím si, že Daniela Kolářová a Zdeněk Svěrák si filmově bohužel už nemají co dát," posteskl si Enšpígl.

Nesmiřitelný je i recenzent ukrytý pod přezdívkou Rimsy. Na webu Moviezone.cz se dlouhodobě věnuje českým filmům a je pověstný tím, že se obětuje za diváky a protrpí i ty nejslabší kousky. Teď píše, že jde o nejhorší film Jana Svěráka, který svou bezradností trumfuje i Po strništi bos. „Navrch však přidává nevyvážené, většinu času se míjející pokusy o humor i přesah. Zdeněk Svěrák v úloze stárnoucího spisovatele tápe v moderním světě i vlastním manželství, ale pro diváka z toho plyne těžko uvěřitelné minimum zábavy i životních mouder."

Zdroje informací:

ČSFD.cz: Betlémské světlo

Bioscop.cz: Betlémské světlo

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články