Trable Božské Emy: Skutečný příběh divy Destinnové vytočil socialistické cenzory doruda

Trable Božské Emy: Skutečný příběh divy Destinnové vytočil socialistické cenzory doruda
Zdroj: Česká televize
Emu Destinnovou si měla původně zahrát Jana Hlaváčová. Ta však upřednostnila dovolenou u moře se svou dcerou.Juraje Kukuru nadaboval do češtiny Radoslav Brzobohatý. Božská Ema byla u nás uváděna jen na periferiích. Cenzorům se totiž nelíbilo její antinormalizační poselství.Snímek se potýkal s finančními a materiálními problémy. Přesto byl dokončen. + 2 fotky+ 3 fotky

Snímek o nejlepší sopranistce všech dob Emě Destinnové mohli mnozí diváci zhlédnout až po sametové revoluci. V době jeho vzniku mu totiž cenzoři vystavili stopku. Co jim na filmu režiséra Jiřího Krejčíka tolik vadilo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 02. 2021 16:00

Ema Destinnová sklízí v Americe jeden úspěch za druhým. Za osm sezón dosáhla neuvěřitelných úspěchů. Přestože se jí dvoří ty největší známé osobnosti, touží po návratu do Čech. Nedbá varování, že v Evropě zrovna zuří první světová válka. Odmítne i výhodné smlouvy. Nechce nic jiného než být už konečně na cestě do Prahy. Na film Božská Ema se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Filmu.

Nepřípustné poselství

Když měl jít film Božská Ema v roce 1979 do kin, kroutili socialističtí cenzoři nesouhlasně hlavami. Vadilo jim hlavně silně vlastenecké poselství filmu, které se mohlo záhy stát také jakýmsi společným vyjádřením odporu lidí, již nesouhlasili s normalizací. Snímek se tak mohl promítat jen v okrajových částech Prahy a bez omezení si jej mohli diváci vychutnat až po roce 1989.

Kromě cenzury narazili filmaři také na problém týkající se interiérů. Zámek ve Stráži nad Nežárkou, který Destinnová koupila již před první světovou válkou a v němž byla také v roce 1916 internována, byl pro filmaře zapovězeným místem. V té době v něm sídlil ústav pro mentálně postižené dívky. Jako náhrada tak musel posloužit zámek Štiřín.

Intenzivní příprava

„Pěvecké party jsem si musela pečlivě nastudovat a zpívat je o oktávu níž, aby při natáčení pěveckých scén hrdlo pracovalo,” prozradila Božidara Turzonovová, představitelka Emy Destinnové, v rozhovoru pro Deník.

Božidara Turzonovová si na Destinnové váží nejvíce její znalosti cizích jazyků. Nikdo tak nepochyboval, že je Italkou, Angličankou, Francouzkou nebo Němkou. Obdivuji na ní i její patriotismus, který byl pro některé až nezdravý. Ona ale Čechy velmi milovala,” dodala herečka, kterou tato sopranistka nepřestává udivovat.

Dojemné setkání

Film sice od začátku provázely finanční potíže, nikdo to však nehodlal vzdát. I když na tom proděláme gatě, film dokončíme,” říkali členové štábu. Zatímco u nás byl snímek zakázán, v zahraničí ho brali všemi deseti. Třeba v Londýně, Kapském městě či na Broadwayi, kde se dokonce promítal celé tři měsíce. Celkem se Božská Ema prodala do šesti zemí.

Amerika, hlavně New York, má však pro Božidaru speciální místo v srdci. Po premiéře ke mně přišel jeden pán a řekl, že byl osobním přítelem Emy Destinnové, a to mě opravdu dojalo,” zavzpomínala její filmová představitelka.

Zdroje informací:

Česká televize: Božská Ema

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články