Čelisti 2: Zajímavosti z natáčení filmu, ze kterého mají diváci noční můry

Čelisti 2
Zdroj: Nova Cinema
Čelisti 2 se musely obejít bez Stevena Spielberga, ten se rozhodl raději pracovat na filmu Blízká setkání třetího druhu.Natáčelo se, kupříkladu, na Floridě či v Mexiku......a taky za chladných podzimních a zimních rán. Herci tak museli cucat kostky ledu, aby nebylo vidět jejich dech.Ne všichni byli z natáčení filmu nadšení. Místní lidé si na protest brali na pláž trička s nápisem "běž domů Universale".+ 4 fotky+ 5 fotek

Film Čelisti nastartoval Spielbergovu kariéru. Nejenže šlo o nejlepší horor se žraloky, ale také velký letní hit, který dokázal diváky přitáhnout do kin i několik dalších let po premiéře. Čelisti 2 byly do kin vypuštěny tři roky po prvním díle. A zatímco fanoušci jásali, představitel hlavní role Roy Scheider byl tak na nervy, že fyzicky napadl režiséra.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 09. 2020 16:00

Rekreační město Amity je turistickým rájem. Písečné pláže, azurově modré moře a nebe bez jediného mráčku. Co víc si přát? Zřejmě nic, jen kdyby moře nevyplavilo mrtvou velrybu a vrak malé plachetnice. Vypadá to, že v okolí zase krouží nebezpečný predátor. Kapitán pobřežní policie se snaží pláž uzavřít, jenomže všichni se bojí, že by tak přišli o své zisky. A nelítostný žralok se chystá k útoku.

Na film Čelisti 2 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Nova Cinema

Děsivý příběh

V prvním díle Čelistí jsme se od Bartholomewa Quinta, šedivého a ostříleného lovce žraloků, dozvěděli, že je jedním z přeživších z lodi USS Indianapolis, která se potopila během druhé světové války. I když byla postava Quinta zcela smyšlená, příběh se zakládal na skutečných událostech. Za oběť krvelačným žralokům tehdy padly stovky bezmocných námořníků. A právě tímto příběhem se Čelisti 2 měly původně inspirovat.

Jednou stačilo

Tak právě těmito slovy se snažil herec Roy Scheider, představitel náčelníka policie Brodyho, přesvědčit tvůrce filmu, aby si místo něj vybrali někoho jiného. Jenomže smlouva hovořila jasně. Za první díl dostal herec čtyřnásobný plat, a to bez ohledu na to, že film vydělal v kinech méně. Součástí dohody byla účast i v dalším pokračování. Web IMDb dokonce uvedl, že Roy před natáčením sehrál v hotelu Beverly Hills psychické zhroucení, na které mu však štáb neskočil.

Napadení

Dalo se to čekat. Pokud někdo dělá něco, co se mu vyloženě hnusí, dříve nebo později vystartuje. Když se točil záběr, ve kterém Roy přepadne přes okraj lodě do vody, po pár pokusech vypěnil. Mohlo za to i nepříznivé počasí, v němž bylo tento záběr obzvláště náročné točit.

Oba dva znesvářené muže se snažil uklidnit producent David Brown, jenomže i když to myslel dobře, výsledek byl zcela opačný. Scheider se v tu ránu pustil do režiséra Szwarce jak slovně, tak i fyzicky. Ti dva si jednoduše nesedli.

Náročné natáčení

Těžkosti na place ale nezažíval jen Roy. Své si užil celý štáb. Stejně jako v prvním díle se musely brát v potaz vlny, silný vítr, vodní smrště, medúzy a skuteční žraloci. Dle fanouškovské stránky filmu na Wikipedii se na natáčení připlul podívat třeba kladivoun.

Zdroj textu: screenrant.com

Zdroj fotek: Nova Cinema

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články