Černobyl: V ukrajinském romantickém filmu kvete láska, skutečnost je ale mnohem složitější

Černobyl: V ukrajinském romantickém filmu kvete láska, skutečnost je ale mnohem složitější
Zdroj: se souhlasem Prima Max
I během obrovské katastrofy může vzniknout láska. Alespoň v podání ukrajinského romantického dramatu Černobyl z roku 2014.
Vojáka Pavla však nejdřív čeká nelehký úkol.Zatímco jsou obyvatelé Pripjati evakuováni......on musí začít odklízet trosky reaktoru.+ 2 fotky+ 3 fotky

Černobyl je nejen místem jedné z největších jaderných katastrof 20. století, ale také název ukrajinského romantického snímku. Ona potká jeho, ale lásku naruší povinnost, když je mladík povolán odklízet suť z reaktoru. Vztah poznačený radiací? Mohlo by se zdát, že o Černobylu už bylo vyprávěno skutečně všechno. Jenže některá fakta vás možná překvapí i dnes.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 04. 2022 11:00

Černobyl: Příběh dle skutečné události vypráví o lásce na pozadí jedné z největších jaderných katastrof historie. Když mladá Alya potká v Pripjati vojáka Pavla, okamžitě mezi nimi přeskočí jiskra. Je tady ale jeden problém - Pavel musí uklízet suť z reaktoru... Na ukrajinské romantické drama Černobyl z roku 2014 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Země nikoho

Ve skutečnosti je ale potřeba zapomenout na cukrkandl, který doprovází víc romantický než dramatický snímek Černobyl. A i dnes, téměř 40 let po tragických událostech, to není tak růžové. Okolí jaderné elektrárny lze s klidným svědomím označit za město duchů. Město Pripjať, které bývá fotografováno nejčastěji, je zcela vylidněné. Avšak v Černobylu, který je vzdálen asi deset kilometrů od reaktoru, je situace už poněkud jiná. Ten již obydlený je. Lidé se v něm nejčastěji dopravují na kolech. Sice zde pobývají nelegálně, ale nikomu to zřejmě nevadí.

Zákaz pobytu je na místě. Ač je v okolí elektrárny radiace nízká, pár nebezpečných míst by se našlo. Zejména tam, kde se nahromadily radioaktivní částice. Hlavní spad zasáhl takzvaný rudý les. Stačí v něm pobýt čtyři hodiny a je dokonáno. Pak už návštěvníkům nezbývá nic jiného, než se smířit s tím, že je čeká pomalá a bolestivá smrt.

Zvířata v Černobylu

Sice zde zvířata neumírají, dochází však u nich k mnoha anomáliím v podobě různých výrůstků a vrozených vad. Tento problém je vykoupen tím, že zvířata nijak neohrožuje člověk. A to je zase velmi přínosné pro vědu, neboť lze sledovat, jak se chovají živočichové uvnitř a vně zakázané zóny.

Ekolog Rob Nelson z univerzity v Havaji studoval tuto oblast přímo na místě a dospěl k nejednomu překvapivému závěru. Legendární černobylští vlci nejsou nebezpečnější kvůli radiaci. Nelson se tímto fenoménem zabýval dva týdny a zjistil, že k útokům na lidi skutečně docházelo a dochází. Ale ve všech případech za to mohla vzteklina. Žádná radioaktivní monstra se z nich nestala.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Černobylská havárie, Černobyl

Untamedscience.com: 10 facts about Chernobyl that you didn’t know 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články