Premiéra filmu Král Richard: Jak to bylo ve skutečnosti s výchovou Venus a Sereny Williamsových?

Premiéra filmu Král Richard: Jak to bylo ve skutečnosti s výchovou Venus a Sereny Williamsových?
Zdroj: se souhlasem Vertical Ent.
Drama Král Richard: Zrození šampiónek pojednává o Richardovi Williamsovi, který má o budoucnosti svých dcer Venus a Sereny jasnou představu.
Dokonce si ještě před narozením Venus a Sereny napíše obsáhlý plán, aby neskončily na ulici. Jeho tréninkové metody jsou často kritizovány, on si však stojí pevně za svým.Roli Richarda Williamse se ujal Will Smith. Zajímavé je, že má prý podobný přístup ke kariéře vlastních tří dětí.Film Král Richard: Zrození šampiónek sice šel do kin, ale souběžně měl premiéru na online platformě HBO Max. To výrazně ovlivnilo tržby.+ 2 fotky+ 3 fotky

Neuvěřitelný příběh sester Sereny a Venus Williamsových přichází do kin ve filmu Král Richard: Zrození šampiónek. Hlavní roli autoritativního otce, který ze svých dcer dokázal udělat tenisové hvězdy, si zahrál Will Smith. Snímek sice pojednává o notoricky známých událostech, jak moc však odpovídá realitě?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 11. 2021 11:00

Děj filmu Král Richard: Zrození šampiónek: Richard Williams má plán, jak dostat své dcery Serenu a Venus na tenisové výsluní. Je přesvědčený o jejích výjimečném sportovním nadání, a tak je odhodlaný udělat cokoli. Je to příběh o odvaze, síle, vytrvalosti a víře. Drama Král Richard: Zrození šampiónek přichází do českých kin 25. listopadu.

Otec Sereny a Venus Williamsových

Stejně jako ve filmu, i ve skutečnosti si Richard ještě před narozením svých dcer sepsal 58stránkový plán, jak dostane obě dívky na vrchol. Je svým způsobem úžasné i bizarní, že o jejich budoucnosti rozhodl ještě předtím, než se vůbec narodily. Co ho k tomu přimělo?

Richard ve snímku tvrdí, že k tomuto nápadu došel díky výkonům rumunské tenistky Virginie Ruzici a informacím o tom, kolik si vydělala. Ve skutečnosti ale Richardovi stačilo k sepsání plánu pouze vidět Virginii v televizi. Pravdou není ani to, že měl dívky prosadit do tenisu kvůli tomu, že je v něm málo osob s tmavou pletí.

Jak to bylo s Ishou Williams?

Osud Ishy, starší nevlastní sestry Sereny a Venus je ve filmu vynechán. Možná proto, že se tenisu věnovala jen krátce. Ambice prorazit jí nechyběly, ale po zranění zad věděla, že má utrum. Isha Williams se raději soustředila na kariéru právničky.

Richardovo trýznivé dětství

Děj filmu se nezaměřuje jenom na život sester Williamsových, ale ohlíží se také za Richardovou minulostí. Ve Shreveportu v Louisianě musel čelit Ku Klux Klanu a násilí v černošské komunitě. Nutno dodat, že nejde o zkreslené informace.

Skutečný Richard Williams se narodil v roce 1942 a v té době byl na jihu Ameriky rasismus hodně rozšířen. Nedobrovolnou segregaci a ponižování zažíval téměř každý den. A možná právě proto sklízí film Král Richard: Zrození šampiónek tolik pochvalných recenzí. Příběhy lidí, kteří se dokázali i přes nepřízeň osudu vypracovat, dokázaly vždy upoutat.

Extrémní tréninkové praktiky Richarda Williamse

Tréninkové praktiky Richarda Williams se opakovaně stávaly terčem kritiky. Prý po trenérech vyžadoval, vzhledem k talentu svých dcer, aby se jejích výcviku ujali zcela zadarmo. On sám je měl neustále nutit hrát, a to za každého počasí. Takové počínání neušlo pozornosti sousedů, kteří na něj zavolali sociálku. Richard je ale přesvědčený o své pravdě a začne jim i policistům vysvětlovat plán, jenž spočívá hlavně v tom, že nenechá své děti skončit na ulici.

I tato část filmu se zakládá na pravdě. Již zmiňovaná Isha uvedla, že musely vstávat v šest hodin ráno, pak trénovat, následně jít do školy a po návratu domů zase trénovat. To šlo ruku v ruce i se zákazem jakéhokoli soukromého života. Rande by mohlo znamenat potenciální těhotenství, což bylo špatně...

Zdroje informací:

Vertical-ent.cz: Král Richard: Zrození šampiónek

Screenrant.com: King Richard True Story: How Much Is Real

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články