Dejte utrum dětskému vzteku. Jak rychle uklidnit malého křiklouna

Děti umí svým rodičům pořádně zavařit
S Dětmi je někdy křížObdobí vzdoru je u dětí normálníObdobí vzdoru je u dětí normálníObčas je to k nevydržení+ 1 fotka+ 2 fotky

Znají to všechny maminky. Vaše ratolest si v obchodě vydupe lízátko tím, že uprostřed marketu sebou pleskne na zem a začne nekontrolovaně ječet. Co teď? Dát mu přes zadek? Či ho ignorovat, nebo začít pištět taky? Jak zvládat období vzdoru u dětí a přežít jejich takzvanou první pubertu?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 07. 03. 2018 11:27

Co to je období vzdoru?

Období vzdoru je žádoucí období u dětí zhruba od dvou do cca 5 let. Dítě si v této době uvědomuje sebe samu a své potřeby a touhy. Už to není miminko, které potřebuje jen jíst, spát a plakat. Uvědomuje si, že vlastní hračky a že jsou jeho a dokáže se plně naštvat, Vzhledem k tomu, že je pro něj toto období novinkou, neumí své emoce ještě tolik ovládat, takže obyčejné malé naštvání a rozmrzení může v mžiku přejít v obrovskou hysterickou scénu. Toto období je normální a žádoucí. Kdyby se dítě nevztekalo a bylo by hodné a tiché, nebude dozajista v pořádku. Je dobré navštívit neurologa, nebo pediatra.

Logika a vysvětlování jde stranou

Místem, kde se vaše drobotina ráda a často vzteká, jsou dozajista obchody. Jakékoliv. Nejvíce to samozřejmě odnáší hračkárny. Když vám vaše tříleté dítě mává před očima například příšerně drahým dinosaurem, kterého právě nutně potřebuje na to, aby si s ním jednou pohrálo a opět si ho nevšímalo, opravdu mu nevysvětlíte, že toho dinosaura nepotřebuje a že mu za takovou cenu koupíte jinde ty dinosaury dva. Když odmítnete, dítě se začne sypat a řvát. Co teď? Jednoduše si řekněte, že dospělí jste tady vy a že neustoupíte. Důležité je s dítětem mluvit, neřvat na něj.

,,Vím, že bys toho T-Rexe strašně chtěl, ale prostě to nejde.“ Proneste sice klidně, ale rázně a až se dítě trochu uklidní, odveďte ho z dosahu dinosaura na místo, kde ho to moc nezajímá. Například v drogerii nebo venku ho to přejde úplně.

Netrestejte a nenadávejte

Nikdy se nesnižte k bití a řvaní. I když to chce velkou dávku sebezáchovy, nedělejte to. Trestáte tak dítě za něco, za co samo ani nemůže. Když mu dáte přes zadek, moc dobře si nespojí, za co že to bylo a bude to cítit jako křivdu.  Nikdy nekupujte to, co hysterický záchvat nastartovalo. Jinak si dítě bude myslet, že taktika zabrala a příště to zkusí znovu.

Vyvarujte se hračkáren

Jestli nechcete poslouchat věčné ječení a vztekání se, vyvarujte se těchto míst a dítko hračkáren přiveďte jen tehdy, když má například narozeniny. Záludné jsou také bonbony a žvýkačky u pokladen v supermarketech apod.

Nedbejte na zlé pohledy okolí

Mnoho maminek se za uječené dítě stydí, protože se bojí reakce okolí. Budou si myslet, že ho nezvládám, že je rozmazlený? Honí se v hlavách každé mamince. Není potřeba se okolím zabývat. Každý rodič si tímto vzdorem musel projít.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články