Ruský Sputnik dobývá svět, alespoň ve filmu o neznámé hrozbě z vesmíru

Ruský Sputnik dobývá svět, alespoň ve filmu o neznámé hrozbě z vesmíru
Zdroj: se souhlasem Hype Film
Sputnik: Kosmonaut Konstantin Sergejevič má splněnou misi, a tak nastaví kurz na zpáteční cestu. Než ale přistane na Zemi, dojde k nehodě.
Do jeho těla se dostane nebezpečný mimozemský parazit.
Pomoci mu může jedině kontroverzní lékařka Tatiana Yurievna.Filmu se dařilo hlavně v USA, proto se již připravuje jeho americký remake.+ 1 fotka+ 2 fotky

Sputník není jen ruská vakcína proti covidu-19, ale také překvapivě dobrý ruský sci-fi film. Svou produkcí, která je, nutno přiznat, na poměrně vysoké úrovni, zastírá fakt, že nejde o hollywoodský trhák. Stojí za zhlédnutí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 04. 2021 14:00

Film Sputnik svým názvem odkazuje do daleké minulosti, kdy tehdy ještě Sovětský svaz vyhrával vesmírné závody, než mu došly síly a prostředky. Díky velkému množství pozitivních reakcí se o tento sci-fi horor začal zajímat také Hollywood a možná dojde na americký remake.

Hon na mimozemšťana

Příběh sci-fi hororu Sputnik se odehrává v Rusku osmdesátých let, v období studené války. Na Zemi se zrovna vrací vesmírná loď Orbita 4. Před přistáním ale dojde k záhadné nehodě a kosmonaut Konstantin Sergejevič je infikován mimozemským parazitem. Aby přežil, musí se záhadného stvoření nějak zbavit.

To má vyřešit mladá lékařka Tatiana Yurievna, které kvůli jejím kontroverzním metodám hrozí ztráta lékařské licence. Nyní se jí tak nabízí možnost zachránit si kariéru. Je převezena do zabezpečeného výzkumného zařízení, kde může Sergejeviče nerušeně zkoumat. Nakonec uspěje a parazit je od svého hostitele úspěšně oddělen. Jenže tím celý příběh vlastě jenom začíná...

Stejný, ale přece jiný Vetřelec

Při pohledu na zákeřného obyvatele vesmíru nás v prvé řadě napadne legendární film Vetřelec režiséra Ridleyho Scotta. Děj filmu je však stavěný trošku jinak. Zatímco u Vetřelce je divákovi zcela jasné, koho se má bát, u Sputniku je to trochu oříšek. V tomto ohledu si režisér Jegor Abramenko s diváky docela pohrál.

Kdo je skutečně ze všech nejnebezpečnější? Je to již zmíněný mimozemšťan? Anebo Konstantin? Či dokonce armáda, která již plánuje, jak neobvyklé stvoření využije pro své účely? A zdalipak má Tatiana jen ty nejlepší úmysly? Vždyť jí hrozilo, že přijde o licenci. Psychologické vykreslení postav je v případě Sputniku hodně důležité. Scény s ruským vetřelcem jsou spíše sporadické, těžiště tvoří dialogy mezi kosmonautem a lékařkou.

Americký remake Sputniku

Snímek byl v Americe přijat překvapivě dobře, na webu Rotten Tomatoes mu kritici v hodnocení udělili 88 % a diváci 71 %. Tím si u odborníků šplh víc než třeba nedávná hlasitá premiéra Ligy spravedlnosti Zacka Snydera, která má poměr 71 % / 95 %.

Toho si samozřejmě všimli i filmaři. A tak vznikl nápad na remake. Režie se pravděpodobně ujme neotřelý Matt Reeves, který má za sebou filmy ze série Planeta opic nebo nejnovější verzi Batmana. Ruská strana na to sice bude dohlížet, ale americká verze bude patrně víc šitá na míru tamějšímu publiku. Snímku bychom se měli dočkat příští rok.

Zdroje informací:

Vulture.com: Sputnik is a thoughtful, if modest, russian sci-fi chiller

Thegamer.com: Russian sci-fi horror film Sputnik getting an american remake

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články