Pohnutý osud komika Bourvila z filmu Hrbáč: Když se mu konečně začalo dařit, přišla zdrcující zpráva

Pohnutý osud komika Bourvila z filmu Hrbáč: Když se mu konečně začalo dařit, přišla zdrcující zpráva
Zdroj: se souhlasem České televize
Jste-li svědky zločinu......a víte, že je v sázce život dítěte,......musíte vymyslet plán na jeho záchranu.Nejlépe, když jej potají odvezete do Španěl...+ 3 fotky+ 4 fotky

Slavný komik Bourvil, kterého dnes můžeme vidět ve filmu Hrbáč, to neměl v životě lehké. Narodil se za velmi dramatických okolností, nikdy nepoznal svého otce, a když se mu začalo v životě konečně dařit, sdělili mu lékaři krutou diagnózu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 08. 2021 11:00

Děj filmu Hrbáč: Šlechtic Lagardere je svědkem úkladné vraždy Filipa de Nevers. Tu spáchal Gonzaga, panovníkův chráněnec, prahnoucí po Filipově bohatství. Lagardere slíbí umírajícímu nebožákovi, že se postará o jeho malou dceru Auroru, kterou odveze do Španěl. Po patnácti letech se oba vracejí do Paříže… Na film se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2.

Bourvil nikdy nepoznal svého otce

Komik Bourvil, vlastním jménem André Robert Raimbourg, se narodil do těžkých dnů první světové války. Když se poprvé nadechl, mísily se v jeho matce Eugenii dva pocity - štěstí a smutek. Jen několik týdnů před Andrého narozením totiž padl jeho otec Albert. Jejich setkání tak bylo osudem znemožněno.

Eugenie se s chlapcem přestěhovala do vesnice Bourville, podle které si André později zvolil svůj umělecký pseudonym. Bydleli u matčiných rodičů. Budoucí komik tam ale extra nebyl spokojený. Jeho nový otčím, místní farmář, se k němu sice choval hezky, Bourvil přesto nehodlal ve vsi zůstat navěky. Farmaření ho nelákalo. Byl velmi bystrý a ve škole platil za skvělého baviče. A když ho po čase začali jeho spolužáci odměňovat za vtipné scénky potleskem, nebylo cesty zpět.

Konečně se mu podařilo prorazit

Bourvil zkoušel štěstí nejprve v těch nejméně známých kabaretech, nic jiného mu také nezbývalo. Ve dvaceti se nechal odvést k armádě jako trumpetista. Boje se mu však vyhnuly, neboť byl jeho pluk demobilizován. Po návratu znovu zamířil do světa estrádních vystoupení, nedokázal se tím ale uživit. Nějaký čas proto pracoval jako instalatér, brzy od toho ale upustil, protože hrozilo, že svou nepřílišnou zručností způsobí nějakou katastrofu.

V roce 1943 se oženil s Jeanne Lefrique. Na děti nespěchali, neboť měli málo peněz. Pak se ale začalo blýskat na lepší časy. Nejdříve se Bourvil uchytil v rádiu a koncem druhé světové války i ve filmu. Jedenáct natočených snímků ho vyneslo mezi hvězdy francouzské kinematografie. Jeho postavy byly veskrze komicky laděné a jak rád říkal, dostávalo se mu rolí “kreténů”.

Úspěch a zdrcující diagnóza

Konečně byl slavný. Léta píle a odhodlání se zúročila. Dokonce se mu podařilo získat milionový honorář. Už mu nic nebránilo v tom, aby se s manželkou přestěhoval do svého a založil rodinu. A tak se také stalo. Narodili se jim dva kluci Dominique a Philippe.

V roce 1967 ale lékaři sdělili Bourvilovi zdrcující verdikt. Má velmi nebezpečný a zhoubný druh leukémie, takzvaný Kahlerův syndrom. Věděl, že mu zbývá jen několik let života, a tak točil jeden film za druhým. Došlo i na vážné role, nad kterými kritici žasli. Těsně před smrtí Bourvil údajně pronesl: "Tohle není spravedlivé.”

Zemřel tři roky po stanovení diagnózy. Jeho manželka jej přežila o 16 let. Podlehla následkům autonehody, když se jela podívat na jeho hrob. Oba odpočívají na hřbitově v Montainville.

Zdroj informací:

Wikipedia.org: Bourvil

Česká televize: Hrbáč

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články