E. T. Mimozemšťan a největší zajímavosti: Drew Barrymore získala roli díky lhaní

E. T. Mimozemšťan, Drew Barrymore
Zdroj: Prima Max
Plakát k filmu se v roce 2016 prodal na aukci za, v přepočtu, 9,7 milionů korun.A zase ty "osvícené" severské státy. Film byl u nich zakázán, vždyť přece není možné, aby se dítě přátelilo s mimozemšťanem. Jsou to přece nepřátelé.Když film vyšel na VHS, dosahovaly třžby za kazety skoro osmdesáti milionů dolarů.Stěstí v neštěstí. Kdyby nedostala Barrymore roli v tomto filmu, pravděpodobně by si zahrála v nechvalně proslulém Poltergeistovi. Kdoví, jak by pak nakonec dopadla.+ 4 fotky+ 5 fotek

E. T. Mimozemšťan. Jeden z mála filmů, který ukazuje mimozemšťana jako lidumila. Když hledal režisér Steven Spielberg herce do dětských rolí, vyžadoval dvě vlastnosti: živou představivost a cit pro drama. Když narazil na Drew a Henryho, měl jasno. Těm dvěma ani jedno nechybělo, ba naopak, měli toho na rozdávání.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 09. 2020 16:00

To tak jednou přistane v Los Angeles kosmická loď, ze které vyjdou podivná stvoření a začnou sbírat vzorky z okolí. Jeden z těchto tvorečků zajde až na konec lesa, kde ho uchvátí záře velkoměsta. Zapomene tak, že se má vrátit, a uvízne na Zemi. Ukryje se v kůlně nejbližšího domu, kde ho však objeví desetiletý Elliot. Přátelství malého chlapce a mimozemšťana právě začíná...

Na film E. T. Mimozemšťan se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max

Herečka? Kdepak, bubenice!

Najít dítě s živou představivostí není zřejmě nijak obtížný úkol, neboť právě dětství je plné vymyšlených her a imaginárních kamarádů. Šestiletá Drew Barrymore ale své vrstevníky, a hlavně soupeřky na roli Gertie, odrovnala svým odhalením.

Jala se totiž Stevenu Spielbergovi vysvětlovat, že vlastně není doopravdy herečkou, ale bubenicí punkové kapely, jejíž členové vystupují v líčení, aby nešlo poznat jejich identitu, a že si říkají Purple People Eaters. A že zrovna minulou noc vystupovali před několika tisíci lidmi. Ať už to myslela Drew vážně, nebo ne, roli Gertie jí to zajistilo.

Přesvědčivý výkon na castingu

Byla to tak trochu bouda. Původně měl Henry Thomas přečíst vybranou část scénáře, trošku se do role vžít, dobře přitom artikulovat a počkat si pak na verdikt. Spielberg se ale rozhodl hodit jej takzvaně do vody.

Postavil před něj vedoucího castingu, který měl na chvíli představovat federálního agenta, který chce zrovna odvést chlapcova nejlepšího přítele mimozemšťana. Reakce na tuto situaci byla zcela v Henryho rukou. Prostě měl udělat cokoli, aby agent od svého úmyslu upustil. A tak spustil potoky slz a prosby. “Fajn, kluku, máš ten džob,” řekl po chvilce. Z Henryho se na čas stal Elliot.

Hlas mimozemšťana

Na samotném začátku produkce filmu se uvažovalo, že by hlas mimozemšťanovi propůjčil sám Spielberg. Jenomže říkat dospělým hlasem věty typu “E. T. volat domů”, by působilo docela divně. V další fázi se tohoto úkolu ujala herečka Debra Winger, která měla o něco výše položený, a tím pádem více dětský hlas.

V závěrečné fázi se nakonec mistr zvuku Ben Burtt, který mimo jiné pracoval i na Hvězdných válkách, rozhodl použít první nápad s mužským hlasem, ale značně jej vylepšil. V místním obchodě s elektronikou objevil prodavače s hlubokým, překouřeným a skřípavým hlasem. Ve studiu hlas smíchal a následně upravil se zvuky vybraných zvířat. E. T. tak konečně získal svůj pravý a nezaměnitelný hlas.

Zdroj textu: Mentalfloss

Zdroj fotek: Prima Max

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články