Jurský park: Velociraptory hráli lidé a hurikán ve filmu zařídila příroda

Jurský park
Zdroj: se souhlasem TV Prima
Jurský park díky opakovaným uvedením utržil celosvětově víc než miliardu dolarů. A to stál pouhých 63 milionů.Pro hlasový projev některých dinosaurů se použily zvuky želvího páření, mix delfínů a mrožů.Jak se vyrobil dinosauří trus? Hlína, bláto a seno. To vše se polilo medem a papájou, aby přiletěly mouchy.Z jeho výrazu tváře lze vyčíst, že asi slyší přicházet T-Rexe. Kdo by se nebál, když tvůrci použili k děsivému dunění tlap dinosaura zvuky kácených sekvojí.+ 6 fotek+ 7 fotek

Steven Spielberg změnil Jurským parkem kinematografii. Alespoň co se triků týče. Vždyť kdo z nás si tento dechberoucí trhák z devadesátých let nepamatuje? Co zajímavého se událo během natáčení? A jak Spielberg dosáhl toho, že se dinosauři pohybovali zcela přirozeným způsobem?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 07. 2020 16:00

Skupinka vědců se rozhodne, poté co najdou použitelné DNA, vystavět na odlehlém ostrově rezervaci s prehistorickými predátory. Celá akce je podporována milionářem Johnem Hammondem, který, ještě před oficiálním otevřením, pozve do Jurského parku svou rodinu a několik odborníků. Jenomže jednomu ze zaměstnanců zatemní mozek peníze a ukradne několik dinosauřích embryí. Aby je mohl vynést ven, vypne elektřinu a vyřadí tak bezpečnostní zařízení. Pravěké příšery se náhle ocitají ve volné přírodě a boj o holý život právě začíná.

Na Jurský park se můžete podívat dnes ve 20:15 na Primě

Skutečná bouře

Vzpomínáte si na to, kdy začalo jít v Jurském parku všechno do kytek, a ještě se k tomu přidala pořádná bouře? Tak tato scéna filmaře skoro nic nestála. Natáčelo se na Havajských ostrovech, kde jsou hurikány zcela běžným jevem. Něco bylo tedy ošetřeno trikově, ale zbytek zařídila matka příroda.

Mohlo to být lepší, ale...

Film vznikl dle předlohy autora Michaela Crichtona, který si pak postěžoval, že Spielberg vyzobal a zpracoval maximálně 40% z celkového příběhu. Režisér to pak vysvětlil slovy, že v prvé řadě mu šlo o natočení trháku pro celou rodinu. Musel tak omezit násilí a dát do popředí dětské hrdiny. Nicméně spisovatel dostal za práva na zpracování své knihy jeden a půl milionů dolarů a dalších pět set tisíc za pomoc při sepisování scénáře. To už je pak úplně jedno, kolik procent se zpracuje.

Člověk v dinosauří kůži

Většina dinosaurů ožila díky počítačovým trikům a loutkám – to v případě detailních záběrů. Velociraptory si ale zahráli skuteční lidé v kostýmech. Šlo totiž o to, aby měli co nejpřirozenější pohyby. A třeba triceratopse ovládali až čtyři lidé. Prý měl v sobě dokonce zabudované dveře.

Šok z T-Rexe

Model největšího borce ze všech, T-Rexe, byl vysoký šest metrů, na délku měřil dvanáct a vážil půl tuny. Kvůli dešti se musel opakovaně vysoušet, aby nevyzkratoval. Jednou se ale přece jenom dovnitř dostala voda a když štáb obědval, Rex se zničehonic pohnul. Všichni pak svorně tvrdili, že si málem pustili do kalhot.

Šla do toho naplno

Ariana Richards, která ztvárnila vnučku milionáře Hammonda, měla na castingu předvést, jak moc umí křičet strachy. Obula se do toho tak moc, že probudila manželku Spielberga, jež poté přiběhla a vyděšeně zjišťovala, co se děje. Někdy stačí jen umět pořádně řvát a role v hollywoodském trháku je vaše.

Na další zajímavosti z natáčení se podívejte zde:

Zdroj textu: TV Max, čsfd, g.cz

Zdroj fotek: Prima

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články