Fantomas kontra Scotland Yard: Pekelná maska a tvrdý konkurenční boj

Fantomas kontra Scotland Yard
Zdroj: Česká televize
Fantomas kontra Scotland Yard: Fantomas má vskutku ďábelský plán. Buď bohatí zaplatí za svůj život, nebo zemřou. Ač je film z roku 1967, vznik Fantomase se datuje do roku 1911.
Režisér filmu měl jednu podmínku. Musí tam hrát Louis de Funes a Jean Marais.
Oba herci se nesnášeli nejen ve filmu, ale i v soukromí.
Když spolu měli vyřešit něco mimo kameru, komunikovali pouze skrze své prostředníky.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Příběh o Fantomasovi, muži mnoha tváří, vznikl již před sto lety. Jeho filmové zpracování se neslo v duchu nenávisti a konkurenčního boje, Marais se s Funesem prostě nesnesl. Možná by to bylo jiné, kdyby ho nesužovala vyloženě nepohodlná maska. To by asi bručel každý.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 10. 2020 16:00

Máte rádi Fantomase? Tak to se podívejte dnes na ČT 1. Ve 21:20 dávají film Fantomas kontra Scotland Yard. Fantomas tentokrát cílí na bohaté lidi. Jeho plán se může zdát pekelný, avšak v dnešní době by byl spoustou lidí přijat s ovacemi. Buď smrt nebo daň ze života. Vyděšení zbohatlíci se ukryjí ve skotském sídle lorda MacRashleye. Nikdo z nich však netuší, že je tam i Fantomas. Jelikož je mistrem ve zhotovování masek, převtělí se do podoby samotného hostitele.

Symbol zla již od roku 1911

Muž v masce, který využívá pro páchání zločinů různé technické vymoženosti a na místě činu vždy zanechá svou vizitku, spatřil světlo světa v roce 1911. Od té doby jej začali nadšení fanoušci nazývat géniem zla či netvorem s ocelovou tváří. Kromě knih se dočkali o dva roky později prvního, avšak tehdy ještě němého filmu.

O padesát let později se jeho zpracování ujal francouzský režisér André Hunebelle. Měl však jednu zásadní podmínku. Ve filmu se muselo objevit to nejlepší, co tehdy Francie měla. Řeč je o herecké dvojici Jean Marais a Louis de Funes. Oba na trilogii o Fantomasovi kývli, přesto to mezi nimi na place pěkně skřípalo.

Totální nesnášenlivost

Zřejmě za to mohl konkurenční boj, snaha být ten první. Oba herci se za žádnou cenu nedokázali vystát. Pokud spolu nemuseli mluvit, mlčeli. Každý měl svůj vlastní karavan. Při obědě seděl každý z nich na opačné straně místnosti. A když už museli spolu něco mimo kamery vyřešit, poslali delegáta nebo chcete-li prostředníka. Ale vše špatné je pro něco dobré. Svou vzájemnou nevraživost nemuseli před kamerami předstírat. O to přirozenější byly jejich herecké výkony.

Pekelná maska

Masku Fantomase neměl Jean Marais moc v oblibě. Měl ji přilepenou na obličeji, a když vysvitlo slunce nebo na herce mířilo najednou pět reflektorů, začalo v ní být neskutečné teplo. Byla vyrobena z tvrdší formy latexu a natřena speciálním krémem, aby se neleskla. Jen její samotné nanášení zabralo maskérům dvě hodiny.

Pod maskou měl herec navíc vycpávky, aby vypadal dostatečně hranatě (vypracovaně). Marais pak po natáčení žertoval, že mu tam měli vyvrtat několik dírek, aby se mu lépe dýchalo. Maska se prostě stala jeho součástí. Nezbavil by se jí, ani kdyby se poškodila. Štáb měl pro tento případ v zásobě deset dalších kusů.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Fantomas

Česká televize: Trilogie Fantomas

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články