Akta X: Top zajímavosti o filmu, o kterých jste možná nikdy nečetli

Akta X
Zdroj: Prima Cool
Akta X je filmovou odbočkou seriálového hitu. I zde se snaží agenti Mulder a Scullyová dobrat pravdy, a to za každou cenu. Natáčelo se v Kanadě, Británii a Americe.
Chris Carter chtěl původně seriál ukončit po páté sérii a pokračovat celovečerními filmy. Stanice Fox měla ale jiný názor.
Celé natáčení probíhalo pod přísným utajením.
Všichni museli podepsat mlčenlivost. Scénář byl vytištěn na červeném podkladě, aby nešel kopírovat.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Chci uvěřit. Kdo by neznal slavnou hlášku z plakátu, který měl agent Fox Mulder pověšený ve své kanceláři? Televizní seriál Akta X se stal obrovským fenoménem. Není tak divu, že jeho tvůrce Chris Carter začal uvažovat o celovečerním filmu. Co zajímavého se při jeho natáčení stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 10. 2020 16:00

Máte-li rádi záhady, podívejte se dnes na film Akta X ve 20.15 na Prima Cool. Pravda byla ve světě vždy překrucována, tak aby odpovídala těm, kteří nyní vládnou. Agenti Scullyová a Mulder jsou však odhodláni objevit i to, co má být navěky skryto. Ale stejně jako ve svých seriálových dobrodružstvích, i zde se budou muset vypořádat s těmi, kteří si budou přát, aby byla pravda navždy pohřbena.

Vysilující natáčení

Nápad na celovečerní film nosil tvůrce Akt X, Chris Carter, v hlavě celé tři roky. Reálné obrysy získal projekt ale až během natáčení čtvrté řady seriálu. To Cartera políbila múza a během pár dní napsal více než polovinu scénáře. K samotnému natáčení došlo ale až v roce 1997.

Přestože natáčení neprobíhalo souběžně se seriálem, byla produkce pro všechny zúčastněné velmi náročná. Na filmu se pracovalo celkem šestnáct týdnů, od pondělí do soboty. Štáb se musel přemisťovat mezi Britskou Kolumbií, Kalifornií a Londýnem. Duchovny a Anderson dostali honoráře ve výši čtyř milionů dolarů. Rozpočet se vyšplhal na kulatou částku šedesáti milionů dolarů.

Scullyová na pokraji zhroucení

Ač mnozí z nás vždy obdivovali, jak dokáže energická agentka FBI Scullyová běhat na vysokých podpatcích, příprava celovečerního trháku ji naprosto zmohla. Všechny akční scény ji unavily natolik, že neváhala a ustlala si přímo na režisérově rameni.

A když už jsme u těch náročných scén, věděli jste, že moment, kdy oba agenti prchají před ledovcem, byl natočen kompletně ve studiu? Vše bylo připraveno na umělém ledu a v bezpečí pod střechou hangáru.

Zatloukat a zatloukat

Tvůrci Akt X si vždy potrpěli na auru tajemna, ale s filmem bylo vše vyhnáno až do extrému. Příběh nebo jakékoli informace podléhaly přísnému embargu. Scénář byl navíc vytištěný na červeném papíře, aby bylo znemožněno jeho kopírování. Každý ze zúčastněných také musel podepsat dohodu o mlčenlivosti.

A jak to bylo s jiskřením mezi oběma agenty? Nakonec došlo k vášnivému polibku, jenomže Chris Carter usoudil, že bude fanoušky ještě napínat a záběr uschoval do sejfu. Tehdy prostě nebyla vhodná doba na intimní scénu. Ono se to mezi těmi dvěma vyvíjelo vždy hlemýždím tempem.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Akta X

Prima Cool: Akta X

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články