Film Bounty: Co stálo za slavnou vzpourou na lodi, kde proti sobě stáli dva šílenci

Vzpoura na lodi Bounty
Zdroj: Prima Max
Film je adaptací románu Kapitán Bligh a pan Christian spisovatele Richarda Hougha.Původní jméno této britské fregaty byla Bertha a její posádku tvořilo 45 mužů.Pro roli rebela Fletchera byl zvažován i Sting.
Kromě Tahiti se natáčelo i na Novém Zélandě.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Přesně před 231 lety došlo na lodi Bounty ke vzpouře, kde se proti sobě postavily dvě silné osobnosti, jejichž pohnutky neovlivňovala jen neústupná povaha, ale i vlastní psychické problémy. S kým se tedy střetl kapitán lodi William Bligh?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 09. 2020 16:00

Loď Bounty má namířeno na Tahiti. Při zpáteční cestě se však část posádky nehodlá vzdát ostrova, který připomíná ráj, a vzbouří se proti kapitánovi. Námořníci převezmou velení a posadí kapitána do malé loďky. Ten se shodou okolností dokáže bezpečně dostat do přístavu, kde se však musí zodpovídat ze ztráty lodi.

Na film Bounty se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max

Vše začalo brzy ráno

28. dubna 1789. Bounty se zrovna vracela z Tahiti. Byla na moři už dva týdny a nic nenasvědčovalo tomu, že by se někteří členové posádky nesmířili s tím, že pobyt v ráji nenávratně skončil. Toho dne ráno však kapitán Bligh ucítil, že ho někdo tiskne k posteli. Když otevřel oči, zjistil, že se v jeho kajutě shromáždilo několik námořníků v čele s pomocníkem navigačního důstojníka Fletchera Christiana.

Bligh byl násilím vyvlečen ven, kde poté zjistil, že se posádka lodi rozdělila do dvou táborů. Jednu skupinku tvořili vzbouřenci, druhou pak věrní muži. Těch bylo celkem 18. Rebelové je, spolu s kapitánem, nalodili na člun a spustili na moře. Vyhověli jim pouze v jednom přání: poskytli jim vodu a jídlo na pět dnů.

Fletcher Christian

Kdo byl oním rebelujícím mladíkem? Pětadvacetiletý, dobře stavěný a metr osmdesát vysoký muž s tmavší pletí a černými vlasy. Námořník Tom Ellison, který sice stál na jeho straně, ale později neunikl oprátce, o něm řekl, že působil jako naprostý šílenec. Měl mít dlouhé, rozcuchané vlasy a od límce dolů rozepnutou košili.

Otázkou je, zda si Ellison u soudu nechtěl touto výpovědí trochu polepšit. Pravdou však bylo, že se Fletcher potýkal s problémy v rodině, z čehož byl hodně frustrovaný. Ve spojitosti s dlouhým pobytem na moři se tak u něj mohla rozvinout psychická porucha. Nejvíce ho měly trápit dluhy jeho příbuzných.

Pořádek a hygiena

Kapitán William Bligh byl naopak zcela jiný než Fletcher. Považoval sám sebe za jakéhosi osvícence a muže pokroku, který vyžaduje na lodi příkladnou hygienu a pořádek. Dbal také na pravidelné užívání léků proti kurdějím. Jenomže jeho snaha nastolit určitý řád se nesetkala s pochopením.

Navíc bojoval s častými změnami nálad. Někdy byl klidný, snad možná i přátelský, jindy ale neváhal použít násilí. Nikdo prostě nevěděl, co se bude dít během několika příštích hodin. Zajímavé ale je, že když se plavil na člunu s muži, kteří vzpouru odmítli, do přístavu, záchvaty vzteku byly tytam. Poprvé se ukázal jako vyrovnaný velitel.

Zdroj textu: čsfd, dotyk.cz

Zdroj fotek: Prima Max

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články