Habermannův mlýn: Juraj Herz vycházel z vlastních optimistických vzpomínek, které nepřehlušil ani koncentrační tábor

Habermannův mlýn: Juraj Herz vycházel z vlastních optimistických vzpomínek, které nepřehlušil ani koncentrační tábor
Zdroj: Nova Cinema
Habermannův mlýn není historický přesný. Režisér Juraj Herz chtěl pouze poukázat na to, že ne všichni Němci byli špatní.Film získal dvě Bavorské filmové ceny a Karel Roden dostal za roli Habermannova přítele Březiny Cenu české filmové kritiky.Skutečný Habermann zemřel rukou opilého holiče Pazoura, který neunesl prohru v kartách.Hudbu k filmu složil zlínský rodák Ilja David Cmíral. U nás není jeho jméno příliš známé. V zahraničí se však může pochlubit filmy Ronin a Stigmata.+ 3 fotky+ 4 fotky

Přestože film Habermannův mlýn zobrazuje jednu z nejčernějších etap historie našich vztahů s Němci, režisér Juraj Herz se inspiroval vlastními prožitky, které byly spíše pozitivního rázu. Poupravil však osud mlynáře Habermanna, důvod jeho smrti byl totiž ve skutečnosti o něco prozaičtější.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 01. 2021 16:00

Život před druhou světovou válkou nebyl v Sudetech nijak snadný. Každý se musel přiklonit na nějakou stranu. Bohatý podnikatel August Habermann, v podání německého herce Marka Waschka, se sice snaží zůstat nad věcí a dává práci Čechům i Němcům, ale po válce jej začnou soudit právě ti, nad kterými držel ochrannou ruku. Na film Habermannův mlýn se můžete podívat dnes ve 20:00 na Nova Cinema.

Vlastní zkušenost

Habermannův mlýn z roku 2010 se může po právu řadit mezi nejlepší filmy Juraje Herze. Za jeho úspěchem stojí „opravdovost”, která vychází zejména z toho, že podobnou situaci zažil ve svém životě i samotný režisér, který se podílel také na scénáři. Jak sám řekl, chtěl ukázat, že v té době existovali i dobří Němci, kteří neváhali pomoci jeho židovské rodině.

„Těsně předtím, než nás odvedli do koncentráku, jsem velmi těžce onemocněl,” uvedl Herz. Naproti nám žil jeden německý doktor, který mi zachránil život. Měl jsem pít černou zrnkovou kávu, ale jelikož jsme ji doma neměli, nosil mi ji on. Po válce zmizel i se svými dětmi. Chtěl jsem tak natočit film i o Němcích, kteří byli skutečně slušní,” dodal.

Herz a romantické seznámení

Lásku lze najít všude, i u natáčení filmu s tak pochmurnou atmosférou jako je Habermannův mlýn. Seznámila nás tehdy Jurajova bývalá žena,” řekla pro deník Blesk herečka Martina Hudečková. Právě ona měla na starosti obsazení některých rolí. Točilo se u Vlašimi a po dešti bylo všude mokro. Šla jsem po takové provizorní lávce a najednou jsme stáli proti sobě a čekali, kdo jako první uhne,” dodala.

Iniciativy se jako správný džentlmen samozřejmě chopil Juraj a elegantní otočkou spojenou s polibkem přesunul herečku na druhou stranu lávky. Nezmohla jsem se na slovo,” zavzpomínala ještě Martina Hudečková, jen jsem si v duchu říkala, že mne políbil dost zásadním způsobem. Odešla jsem do karavanu, když vtom do něj strčil hlavu zase on a povídá: ‚Abychom to neprodlužovali, zítra jdeme na večeři.’ A tak to začalo.” 

Dva osudy mlynáře Habermanna

Hubert Habermann (ve filmu je jeho jméno změněno na August) měl česko-německý původ a byl to bohatý majitel mlýna. Ač mu úřady přiřkly německou národnost, měl se ke svým českým zaměstnancům chovat vždy dobře. Ani následná okupace jej nedonutila k tomu, aby vstoupil do nějaké nacistické organizace. Pak se ale film a historie rozchází.

Po válce ho nezlynčoval chtivý dav, který toužil po jeho bohatství. Ve skutečnosti prý byl předveden k výslechu dvěma revolučními gardisty. Vtom je ale dostihl jistý Jiří Pazour, holič, jenž s mlynářem často hrával karty. Kvůli neštěstí ve hře přišel o všechny úspory, a proto se ho rozhodl zastřelit. Tělo pak mělo být vhozeno do řeky, ze které jej později vylovili a pohřbili bez jakéhokoliv obřadu. Pazour vyvázl bez trestu, jen si dva měsíce poseděl ve vězení.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Habermannův mlýn

Nova Cinema: Habermannův mlýn

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články