Karel Roden v Hlídači č. 47: Hrozilo mu ohluchnutí a mohl přijít o život

Hlídač č. 47, Karel Roden
Zdroj: Česká televize
Hlídač č. 47 je třetí filmovou adaptací románu Josefa Kopty.O Karlu Rodenovi měl Renč jasno ještě před započetím natáčení. Ostatní herci museli projít castingem.Film se měl původně odehrávat v sychravém podzimním počasí, pak ale přišel nečekaně sníh, čemuž se štáb ihned přizpůsobil.České televizi trvalo celých dlouhých sedm let, než na film kývla.+ 3 fotky+ 4 fotky

Během natáčení filmu Hlídač č. 47 šlo skutečně o život. Karel Roden musel absolvovat nebezpečnou rvačku, která mohla skončit opravdu tragicky. Také se pohyboval nebezpečně blízko explozím. A to vše jen kvůli přání režiséra Renče. Co se tehdy stalo? A jak se vypořádal s dočasnou ztrátou sluchu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 08. 2020 16:00

Josef Douša se vrací po bojích z první světové války do zapomenutého kraje, kde chce strávit zbytek života se svou mladou manželkou. Bydlí v nádražním domku, mají však problémy se sžít, neboť Josefa sužují psychické i fyzické neduhy. Jednoho dne zachrání Douša muže, který chce skočit pod vlak. Hrobník Ferda poté najde zalíbení v Josefově manželce...

Na film Hlídač č. 47 se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2

Rvačka před rozjetou lokomotivou

Tady šlo skutečně o hodně. Rozjetá parní lokomotiva, Karel Roden a Václav Jiráček na kolejích a mráz. Režisér Filip Renč ale trval na svém a chtěl tuto scénu natočit co nejrealističtěji. Až později si uvědomil, že se pohyboval hodně na hraně.

Stačilo jen málo, a kdyby oba neuskočili včas stranou, skončilo by to tragédií. “Uvědomil jsem si to až zpětně,” řekl Renč. “Měl jsem husí kůži, když jsem koukal na natočené záběry.” Prý šli ale oba herci do této scény dobrovolně. Chtěli, aby to na diváka působilo věrohodně.

Dočasná hluchota

Další pernou chvilku zažil Roden při zinscenovaném výbuchu. Točilo se tehdy na Berounsku a exploze měly připomínat bitevní vřavu. Scénář byl jasný: kvůli výbuchu, ke kterému se Roden přiblíží na cca 2 metry, dočasně ohluchne.

Většina lidí by po takové ráně padla k zemi, Karel však musel zůstat stát. V ten okamžik ani nemusel hrát, že neslyší, neboť o sluch přišel doopravdy. “Karel dává do svých rolí vše a pro danou scénu jsme potřebovali, aby stál k výbuchu co nejblíže. Po čtvrt hodině se mu sluch zase vrátil,” zavzpomínal režisér.

Kaskadér v plamenech

Těžko bylo při natáčení i kaskadérům. Když se totiž tentýž den ráno točila jiná exploze, byl na místě Rodena kaskadér. K němu se však musel poté přivolat lékař, neboť se při nebezpečné scéně popálil. Přesto vše dopadlo, dle slov Renče, přímo bravurně.

Ani ostatní filmy Renče nejsou zrovna procházkou růžovým sadem. Třeba při natáčení thrilleru Na vlastní nebezpečí měl být štáb a herci psychicky a fyzicky na dně. Vyskytlo se také několik zranění. Jeden herec se málem utopil. Inu, ani herci nemají na růžích ustláno.

Zdroj textu: Aha!, Blesk, čsfd

Zdroj fotek: Česká televize

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články