Iva Janžurová o bezmoci v normalizaci: Řekli mi, že nemůžu hrát, protože jsem nepodepsala

Iva Janžurová se zbraní v ruce: Komedie Teroristka boří mýtus o slušnosti
Zdroj: se souhlasem České televize
Teroristka: Důchodkyně Marie (Iva Janžurová) je bývalá učitelka. Celý život se domnívala, že se slušností nejdál dojde.Jenže pak jí vejde do cesty arogantní podnikatel Vlastimil Mach (Martin Hofmann). A na něj je slušnost krátká.Tatiana Dyková si v komedii Teroristka zahrála starostku Helenu, která je Machovou milenkou. Proto mu v obci prochází všechny lumpárny.Marie zjistí, že na to sama nestačí. A tak požádá o pomoc svého bývalého žáka Trpělku (Pavel Liška).+ 9 fotek+ 10 fotek

V komedii Teroristka se Iva Janžurová zhostila neobvyklé role. Jako učitelka v důchodu zjistí, že se slušností daleko nedojde. Proto se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 09. 07. 2022 09:00

Teroristka: Důchodkyně Marie (Iva Janžurová) je bývalá učitelka. Své žáky vždy vedla k tomu, že mají být slušní a násilí nikdy nic nevyřeší. Jenže střet s realitou ukáže, že se možná trochu pletla. Když Marii vejde do cesty arogantní podnikatel Vlastimil Mach (Martin Hofmann), nepomůže jí ani starostka Helena (Tatiana Dyková). A tak se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou. Opatří si zbraň a učitelem se jí stane její bývalý žák Trpělka (Pavel Liška), který je momentálně v podmínce... Na komedii Teroristka z roku 2019 se můžete podívat na ČT1 v neděli ve 20:10.

Nedostižná Iva Janžurová

Jak se tak poslední roky posouvají hranice arogance a hrubosti, grázlové na všech úrovních cítí, že můžou fakt úplně všechno, protože veřejnost to zas nějak zkousne. Normální lidi se přece nebrání. Hrozí však, že jednou to přeženou a někdo se začne chovat jak ta naše učitelka. Ve filmu to může být vtipný, v realitě zcela jistě nebude,” vysvětluje v materiálech pro novináře autor scénáře a režisér Radek Bajgar, který roli bývalé učitelky Marie psal Ivě Janžurové přímo na tělo.

To, co ta postava zažije, je zároveň tragický a přitom to ve výsledku vypadá srandovně, protože normální lidi nejsou trénovaní na páchání násilí. Divák musí jít s ní, všechno jí to věřit, rozumět jí i v situaci, kdy dělá extrémní věci. Komedie by měla být vždycky o pravdě a bolesti," říká Bajgar a dodává, že v téhle křehké poloze je Iva Janžurová nedostižná.

Iva Janžurová o bezmoci za normalizace

Podle Radka Bajgara je komedie Teroristka především o bezmoci člověka proti zvůli a aroganci mocných. S takovou situací má osobní zkušenost i Iva Janžurová. „Rozhodně jsem bezmoc zažívala v normalizační době, kdy jsem dostala scénář, těšila jsem se na něj a pak mi řekli, že nemůžu hrát, protože jsem nepodepsala…" vzpomíná herečka.

Kvůli té roli se dokonce snažila přerušit kojení své dcery Theodory. Pak ale z natáčení sešlo. Janžurová říká, že jí z toho všeho bylo hodně špatně. „Ale koneckonců jsem si to zavinila sama, neměla jsem být tak nedočkavá. Takových případů s odmítnutím na poslední chvíli byla celá řada. Filmovou profesi už jsem měla zvládnutou, jak nejlépe jsem uměla, a pak přišel tenhle utrum. Chodila jsem se stále na vyšší místa ptát, proč nesmím filmovat, a snažila jsem se být odvážná, ale zbraň jsem s sebou teda neměla!" dodává se smíchem.

Zdroj informací:

Filmovyprehled.cz: Teroristka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články