Korunní princ: Bázlivý Patrik Děrgel neustále řešil, jestli jsou koně dobře naložení

Pohádka Korunní princ: Patrik Děrgel měl strach z koní, Kryštof Hádek zažil v sedle perné chvilky
Zdroj: se souhlasem České televize
Korunní princ: Princ Jan (Patrik Děrgel) je právoplatným následníkem trůnu......ale jeho mladší bratr Karel (Kryštof Hádek) se s tím nechce smířit.A tak se vloupe do zakázané komnaty, kde je zamčená rekvizita zlého čaroděje Kruciata (Josef Abrhám), kterou hodlá použít proti Janovi. Brnění, které měl na sobě Kryštof Hádek, bylo poprvé použito ve filmu Příběh rytíře (2001) s Jamesem Purefoyem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pohádka Korunní princ s Patrikem Děrgelem a Kryštofem Hádkem si v České televizi odbyla premiéru na Štědrý den roku 2015. A rozhodně o ní lze říci, že patří mezi ty akčnější. Proto byl do jejího natáčení zapojený i takzvaný horse master. Přesto měl Děrgel z koní trochu strach a neustále řešil, jestli mají dobrou náladu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 12. 2022 16:00

Korunní princ: V Zapovězeném lese žije zlý čaroděj Kruciatus (Josef Abrhám), který se před sto lety snažil zničit království, v jehož čele nyní stojí král Alexandr (Jaromír Hanzlík). Ten má dva syny - následníka trůnu Jana (Patrik Děrgel) a mladšího Karla (Kryštof Hádek), který se však nehodlá smířit s tím, že je v pořadí druhý. A tak se s pomocí svého sluhy Pakosty (Pavel Kříž) pokusí Jana zničit kouzelným předmětem, který původně patřil Kruciatovi. Na pohádku Korunní princ se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT1. 

Koně v pohádce Korunní princ

Pokud je potřeba, aby se v nějakém filmu či pohádce objevili koně, je docela pravděpodobné, že je na plac povolán “horse master” Václav Plánka. Ten se nejprve živil jako kaskadér a jezdec, nyní se však věnuje jejich tréninku. Spokojený byl i Karel Janák, režisér pohádky Korunní princ. Zvířata byla perfektně připravena. To si pochvaloval i Patrik Děrgel. Stačilo prý s koněm projet určitou trasu jen jednou, ihned si ji zapamatoval.

Ale i tak byli herci během natáčení někdy pro jejich vlastní bezpečí vystřídáni kaskadéry. A to zejména při závěrečném rytířském turnaji. Jeho součástí byla i scéna, kdy jeden rytíř spadl přímo na hrazení uprostřed kolbiště, zatímco jeho kůň utíkal pryč. Kaskadéři to zvládli na první dobrou.

Patrik Děrgel a koně

Karel Janák říkal, že koní bylo na place snad víc než lidských herců. Jak již bylo uvedeno výše, práci horse mastera si pochvaloval i Patrik Děrgel, který by však nejraději do sedla vůbec nenasedl. Podle Blesku z toho byl nervózní. „S Patrikem Děrgelem se pracovalo skvěle, pokud ale zrovna neseděl v sedle nebo nestál dál než deset metrů od koňských kopyt!" vzpomínal s úsměvem režisér Karel Janák.

Děrgel měl neustále řešit, jak se daný kůň zachová, nebo co udělá. Obával se, zda se na zvíře nějak křivě nepodíval, zda oř zaržál optimisticky, nebo to znělo spíše nakrknutě. Ve skutečnosti prý byl jeho hřebec doopravdy mírumilovný. Neměl se čeho obávat.

Kryštof Hádek v plné zbroji

Děrgelův kolega Kryštof Hádek naopak zažil pernější chvilky. Jeho kůň se v jednu chvíli začal dost nebezpečně stavět na zadní. Zvíře to sice mělo naučené, ale zrovna v tomto okamžiku to nebylo zapotřebí. Naštěstí se nic nestalo. Herec se dokázal udržet. Kdyby spadl z koně v plné zbroji, nemuselo by to vůbec dopadnout dobře.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Korunní princ

Idnes.cz: Štědrovečerní pohádka bude plná akce, kouzel i kaskadérů na koních

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články