Kriminálka Docent: Ivan Trojan lezl Jiřímu Strachovi na nervy, prý byl až moc pečlivý

Krimi seriál Docent: Ivan Trojan a Ondřej Vetchý ve volném pokračování Případů 1. oddělení
Zdroj: se souhlasem České televize
Docent: Přestože stojí na stejné straně zákona, představují dva různé světy. Major Šera (Ondřej Vetchý) je zkušený vyšetřovatel, který se nejlépe orientuje v terénu. Docent Stehlík (Ivan Trojan) je teoretik, který se věnuje psychologickému profilování pachatelů.Jak si docent Stehlík poradí mezi vyšetřovateli vražd? Jako akademik a teoretik na něco takového nemá povahu...Major Šera a jeho kolegové jsou zase z jiného těsta.Vyznají se v terénu a nějaké to psychologické profilování pachatelů jim nic neříká.+ 10 fotek+ 11 fotek

Ivan Trojan a Ondřej Vetchý se setkávají v minisérii Docent, kterou napsali autoři slavných Případů 1. oddělení. Odlehčený krimi příběh, který se ale drží skutečných policejních postupů, režíroval Jiří Strach. Co říká na spolupráci s Ivanem Trojanem?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 04. 02. 2023 09:00

Docent: Svět policistů se dělí na teoretiky a ty, co vykonávají klasickou policejní práci v terénu. Mezi ty první patří docent Stehlík (Ivan Trojan), ty druhé zastupuje major Šera (Ondřej Vetchý). Když jsou donuceni spolupracovat, překážkou může být nejen jejich odlišnost, ale i minulost. Stehlík totiž kdysi vyhodil Šeru ze zkoušky. Oba mají odlišné životní postoje i vyšetřovací metody, takže se zdá, že půjdou proti sobě. Jenže právě tyto rozdíly je dovedou k odhalení pachatele nevyřešených vražd... Třídílnou minisérii Docent uvádí ČT 1 každou neděli ve 20:10.

Kriminálky České televize od Josefa Mareše

I když na ně nemá monopol, protože kriminální žánr si v poslední době zkusila každá televize, ty pod hlavičkou České televize jsou patrně nejlepší. Ať už jde o Případy 1. oddělení nebo Devadesátky, opravdu bylo na co koukat. Za oběma zmiňovanými projekty stojí scénárista Josef Mareš, bývalý vedoucí oddělení vražd krajského ředitelství Policie České republiky v Praze.

Těšil jsem se, že budu moct trochu popustit svou fantazii, aniž by se nějaký chytrák ozval, ‘že to tak nebylo’," pochvaluje si Mareš v materiálech pro novináře. Oba jeho dosavadní projekty totiž vycházely ze skutečných případů a situací. Přesto má Docent něco společného s Případy 1. oddělení. Tím pojítkem je Ondřej Vetchý. Mareš přiznává, že mu napsal podobnou postavu, ale prý to není to na škodu. A dodává, že diváci, kterým se líbil major Tomáš Kozák, si oblíbí i majora Milana Šeru.

Není bez zajímavosti, že v původním dvoustránkovém námětu Docenta, se kterým Mareš kdysi přišel, vystupoval již zmiňovaný Kozák a spousta jeho kolegů z Případů 1. oddělení. „Rychle jsme se ale dohodli, že někdo jako Kozák tam být může, ale že není možné těžit donekonečna úspěšné Případy, i když se děj zase odehrává na pražském oddělení vražd. Řeklo se: Nebuďme líní, postavme úplně nový zábavný policejní tým," vysvětluje Marešův spolupracovník a scénárista Jan Malinda. Docent je odlehčeným krimi seriálem, přesto, díky Marešovým zkušenostem, nerezignuje na skutečné postupy kriminalistů. Oba tvůrci svorně tvrdí, že Případy 1. oddělení skončily, ale už teď se plánuje pokračování Docenta.

Ivan Trojan v krimi seriálu Docent

Hlavní postavou projektu je docent Stehlík v podání Ivana Trojana. V rámci žánru nezvyklý hrdina nesnáší zbraně, násilí a konflikty. U policie je proto, že jeho otec nosil uniformu a razil to jako rodinnou tradici. Stehlík našel útočiště na policejní akademii, kde se cítí bezpečně. Zde se může věnovat teorii a zabývat psychologickým profilováním pachatelů. Jenže jeho místo na akademii je jednoho dne administrativně zrušeno a přeřadí ho na pražské oddělení vražd. Sem se moc nehodí nejen povahou, ale také zkušenostmi. Do civilu ale odejít nemůže, protože by to jeho těžce nemocný táta nemusel unést.

Ivan přistupuje ke každé roli s mimořádnou péčí a odpovědností, tentokrát se mi ale zdálo, že to vzal ještě vážněji, než kdy jindy," vysvětluje Jiří Strach, který není v oblasti krimi nováčkem. Režisér úspěšných komedií Anděl Páně má za sebou také Labyrint nebo Ďáblovu lest. S dvojicí scénáristů Mareš a Malinda chtěl pracovat už dlouho a když napsali Docenta přímo na tělo Ivanu Trojanovi, nezaváhal.

Svou postavu měl promyšlenou do každé drobnosti, kolikrát až tak drobné, mikroskopické a nepostřehnutelné, že mi tím lezl na nervy. Ivan musí znát každý poslední chlup své postavy, aby se do ní mohl veskrze obout," dodává Strach o Trojanovi.

Zdroje informací:

Ceskatelevize.cz: Docent

Wikipedia.org: Josef Mareš (kriminalista)

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články