PORADNA: Nechci syna pojmenovat v duchu rodinné tradice, táta mi to zazlívá. Nebojte se otci vzepřít, nabádá koučka

PORADNA: Nechci syna pojmenovat v duchu rodinné tradice, táta mi to zazlívá. Nebojte se otci vzepřít, nabádá koučka
Zdroj: Freepik

Výběr jména pro potomka je vždy ožehavou záležitostí. Jen málokdy máme jasno a když už, často nám volbu komplikuje odlišný názor partnera. Co si počít v situaci, kdy do výběru jména ještě promlouvá rodinná tradice, odhaluje v dalším pokračování své poradny zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 17. 11. 2022 11:30

Vážné dilema v tomto směru řeší i Čeněk. "U nás v rodině se už po generace dává chlapcům jméno Čeněk. Jako dítě jsem tím dost trpěl a často byl kvůli jménu terčem posměchu spolužáků. V té době jsem se zařekl, že pokud budu mít syna, Čeněk ho určitě nepojmenuju," nastiňuje svůj příběh muž, jehož partnerka zanedlouho přivede na svět jejich společného potomka - chlapečka.

"Můj táta o něm automaticky začal mluvit jako o Čeňkovi. Když jsem mu řekl, že tak se určitě jmenovat nebude, citelně se ho to dotklo. Od té doby se náš vztah změnil. Táta trvá na tom, abychom syna pojmenovali v souladu s rodinnou tradicí. Partnerka je s tím v pohodě, mně se ta myšlenka ale nelíbí. Malého Čeňka prostě doma nechci. Nechci, aby zažíval to, co já. Co s tím?" táže se nešťastný nastávající tatínek.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Existuje mnoho jmen, jejichž nositelé si zažili zejména ve školním věku „své“. Určitě to ale neznamená, že váš syn musí zažívat totéž. Doba se změnila. Podívejte se na dnešní jména dětí. Je tolik neobvyklých jmen, tolik jmen, která se roky nepoužívala a nyní zase začala. Zvažte, proč přesně jméno Čeněk nechcete synovi dát. Jestli je jediným důvodem to, co jste kdysi zažíval sám, tak byste tím zbytečně přenášel na syna něco, co se ho netýká. Zaměřte se na to, proč přesně toto jméno synovi nechcete dát. Je jasné, že svoje děti chránit chceme a budeme, ale je toto ten případ? Šetřete se, důvodů, kdy váš syn bude potřebovat oporu, bude ještě milion.

Nicméně na druhé straně bych vás také ráda podpořila. Určitě není nutné, abyste dával synovi jméno, se kterým nesouzníte. Není nutné, abyste poslouchal rodiče. Není nutné, abyste následoval tradici. Je to váš syn, je to rozhodnutí vaše a vaší paní. Co asi tak váš táta nadělá, když to Čeněk nebude? Nenadělá nic, není jeho zákonný zástupce a milovat ho bude stejně, ať už se jmenuje jakkoliv.

S tátou promluvte, řekněte mu, co jste zažíval, co se dělo ve vašem dětství, co jste si z toho do dospěláckého života odnesl. Proberte to s ním. Jste dva nejdůležitější chlapi v životě vašeho syna a bylo by fajn, abyste táhli za jeden provaz. Vím, že chlapi to obvykle moc nedělají mezi sebou, ale zkuste si jen neříct "Já chci" a "Já nechci", ale řekněte si také důvody.

A jaké jméno synovi dáte, dohodněte se svojí paní, maminkou vašeho syna. Protože jen vy dva jste odpovědni za to, jak syna na cestu do života vybavíte. Vezměte si knihu se jmény, prolistujte ji a přečtěte si významy jmen. Napište si každý pět favoritů a pak dejte hlavy dohromady. To nejlepší jméno synovi určitě vyberete.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články