Význam jmen pro měsíc říjen: Agáta je nadčasová, Šarlota značí královnu a Erik čestného vládce

Význam jmen pro říjen: Olívie je mírumilovná, plodná a božská, Tadeáš zase chytrý, šikovný a smělý
Zdroj: Unsplash

I měsíc říjen nabízí spoustu jmen, jejichž význam vás možná překvapí. A proto je tady náš přehled, který vám třeba usnadní výběr, pokud váháte, jak pojmenovat svého potomka.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 09. 2022 16:00

Téměř po celém světě se uznává právo dítěte na jméno od narození. V západní civilizaci jsme zvyklí na jméno a příjmení. V jiných kulturách se ale užívají mononymické soustavy jmen, kdy je daný člověk znám pouze pod jedním jménem. A u kmenů amazonského pralesa koncept pevného jména vůbec neexistuje.

Význam říjnových jmen pro holčičky

Olívii (2. 10.) zná i slovenština a maďarština. Má zřejmě latinský původ. Odvozuje se od olivy, čili od plodu olivovníku. Značí také pěstitelku oliv. V přeneseném významu znamená mírumilovná, plodná nebo božská. Justýna (7. 10) zase pochází z Řecka a znamená spravedlivá.

Agáta (14. 10.) je nadčasové jméno. Taktéž pochází z řečtiny a jeho nositelka by měla být laskavá a láskyplná. Vzpomeňme třeba svatou Agátu, patronku zvonařů. Oblíbená a zároveň poetická Tereza (15. 10.) nemá jednoznačný význam. Buď označuje ženu z ostrova Thera, nebo se pojí se slovem téresis, což označuje ochranu. A pak je tu ještě slovo theros, to se překládá jako horko.

Hedvika (17. 10) je germánského původu a hodí se pro odvážné ženy, neboť označuje vítězku v boji, či vítěznou bojovnici. I Brigita (21. 10.) se hodí pro silnou ženu. Pochází z keltské doby a překládá se jako mocná a statečná. Šarlota (27. 10.) pochází z francouzštiny a označuje vzácnou paní nebo královnu.

Význam říjnových jmen pro kluky

Igor (1. 10) se svou tvrdostí hodí pro pořádné chlapy. Je to typicky ruské jméno, které však má původ ve Skandinávii. Vzniklo ze staroislandského jména Igwarr, které se vykládá jako Bůh plodnosti. Marcel (12. 10.) má kořeny v dávné historii. Je to odvozenina od římského boha války Marse a doslovný překlad zní náležící bohu války, volnějším překladem dostaneme bojovníka.

Teodor (23. 10.) se opět řadí mezi řecká jména. Vznikl z théos, což je bůh, a dóron, tedy dar. Přeložíme ho jako dar boží. Erika (26. 10.) měli rádi Vikingové. Většinou se takto pojmenovávali náčelníci, znamená totiž čestný vládce. Tadeášovi (30. 10.) se přisuzuje hned několik pozoruhodných vlastností. Nositel takového jména byl měl být chytrý, šikovný, smělý i odvážný.

Nejhorší jména v Čechách

Některá kuriózní jména jsou spíše za trest. Jedni rodiče chtěli svou dcerku pojmenovat Půlnoční bouře. Prošla pouze Eliška Gaia. Problém měl i Reuel, ač se ním pyšní i autor Pána prstenů John Ronald Reuel Tolkien. Pomohl až znalecký posudek z Ameriky.

Smůlu měli ale ti rodiče, kteří chtěli svého syna pojmenovat po známém alkoholickém nápoji Hennessy. Úředníci smetli ze stolu i mafiánské Palermo, Bizona a vymyšlené jméno Jardariáš. Opravdu na hraně pak už byl Invest nebo televizní klokan Skippy. A zkrátka přišly i holčičky. Makarenko, Střela a Puma – to zcela jistě ne. Na druhou stranu Eimi (původně Amy) Zoi a chlapec Monty Pepa? Proč ne. Když se mohl Homer Simpson jmenovat Maxi Obr...

Zdroje informací: 

Centrum.cz: Svátky

Radiožurnál.rozhlas.cz: Tohle jsou nejšílenější jména na světě! V Česku s neobvyklými jmény uspějete stěží

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články