Význam křestních jmen: Adina je jemná a citlivá, Eliška zase hodně duchovní

Česká jména: Co znamenají Jan, Tomáš nebo Adina a kdo se v minulost mohl jmenovat Chudoňa či Vepřoň?
Zdroj: Unsplash

Vybíráte jméno pro svého potomka a hodláte popustit uzdu fantazii? Možná to raději nedělejte. I některá klasická jména mají zajímavý význam a navíc dětem v budoucnu neuškodí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 08. 2022 11:00

Výběr křestního jména podléhá určitým pravidlům. V minulosti dítě zpravidla dostalo takové jméno, jenž připadalo na den, kdy se narodilo. Taktéž platí, že opadá zájem o jména, která byla kdysi velmi populární. Vrací se ta méně známá. Dle psychologa Johna Hoylanda má jméno vliv na budoucí povolání dítěte, nicméně přímý vztah mezi jménem a profesí zatím není doložený.

Význam jmen pro holčičky

Komu se líbí jméno Tereza, měl by vědět, že je řeckého původu. V překladu to znamená žena pocházející z ostrova Therasia. S tímto jménem se pojí vlastnosti jako záštita a ochrana. Eliška je zase hodně duchovní. Vychází z hebrejského eliševah, což znamená “Bůh je má přísaha”. Oblíbená Anna je milá či milostiplná. Marie patrně pochází z hebrejského Mirjam, nelze však vyloučit ani arménský původ. Pak by se toto jméno dalo přeložit jako kapka moře. Barbora je cizinka a Ester zase zářící anebo hvězda.

Jestli máte rádi staré české filmy, zkuste Adinu. Dívka takového jména by měla být jemná a citlivá. Magdalény rády pečují o blízké a jsou nesobecké. A konečně Cecílie. V překladu znamená krátkozraká a slepá. Slovanská Budislava přináší budoucnost. Bronislava je synonymum pro obranu, Radbuza vás zase spolehlivě probudí.

Význam jmen pro kluky

Mezi stálice patří Jan, kterého můžeme považovat za “milostivý dar Boha”. Jakub je vhodný pro sourozence, neboť znamená druhorozený. Tomáš pochází z aramejské podoby slova Tóm, což znamená dvojče. Adam je zase jméno staré jako lidstvo samo. Je prvním jménem člověka i abecedy.

Filip by se hodil třeba pro budoucího žokeje, znamená totiž milovník koní. Symbolizuje také krásu, ušlechtilost a bohatství, což dává smysl, jelikož je také spojován s aristokracií. Vojtěch je původem slovanské jméno. Jeho kořen je polský woj (odkazuje na válku) a cech představuje radost. A konečně Martin. Ten je odvozen od boha války Marta. Je to tedy válečník. Český ekvivalent pro bojovníka je Bořivoj. Hostivít či Vítězslav je zase silný a Zbyslav něco pozbývá, případně ztrácí.

Nejhorší jména v Čechách?

Pokud nechcete svému dítěti přivodit trauma, určitě se vyhněte následujícím jménům, která v minulosti patřila neurozeným osobám. Po českých zemích chodili Chrboň, Chudoňa a Vepřoň. Ještě hůř na tom byli Nekrasa, Hlupoň, Zlen, Prodan, i když to jsou paradoxně takzvaná ochranná jména.

Příšerná jména však nejsou jen záležitostí dob minulých. Podle webu TN se v roce 2017 na Ostravsku narodila Análie, Jameson Rameses a Izrael. Na svět ale přišli také Barnabáš, Zachariáš, Attila, Salome, Klotylda a snad nejmilejší ze všech - Mikeš.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Slovanská jména

Zdraví.euro.cz: Staročeská jména: používaná i méně obvyklá

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články