Význam jmen pro měsíc listopad: Saskia byla múzou malíře Rembranta a Ondřej je muž se vším všudy

Dívčí a chlapecká jména pro listopad: Saskia byla múzou, Ondřej je muž se vším všudy
Zdroj: Unsplash

Listopad přináší spoustu zajímavých jmen. Mezi nejznámější patří Saskia, která se váže ke slavnému malíři Rembrantovi, a u nás je její nositelkou hlasatelka Saskia Burešová. Z mužů vede Ondřej, ten je odvážný a silný, zkrátka chlap se vším všudy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 10. 2022 11:00

S jménem se úzce pojí jmeniny, což je zvyk oslavovat nějaký den zasvěcený svatému nebo blahoslavenému. Český kalendář původně vycházel z církevního, ale po čase doznal několika zásadních změn. V období minulého režimu to měla na starosti Komise pro kalendárium v Obchodních tiskárnách Kolín. Po roce 1989 si podobu kalendáře určuje vydavatel.

Listopadová jména pro holčičky

Miriam slaví svátek 5. listopadu a překládá se jako milovaná Bohem z egyptského merit amm. Pokud bychom se podívali na aramejský význam, byla by to kapka moře. Jméno Saskia (7. 11.) se nám nejvíce pojí se známou televizní hlasatelkou Saskií Burešovou. Jeho původ není zcela jasný. Především se hovoří o múze malíře Rembranta, která se jmenovala právě Saskia. Mahulena (17. 11.) je velmi tajemná. Jde o novodobé jméno, které vzniklo uměle (básnicky).

Celosvětově významnou nositelkou jména Alžběta (19. 11.) byla britská královna Alžběta II. Je to původem hebrejské jméno a znamená Bůh je má přísaha či Bohu zaslíbená. Význam jména Cecílie (22. 11.) určitě nevystihoval hospodyni faráře Otíka, které nic neuniklo. Překládá se jako slepá, špatně vidící a krátkozraká. Kateřina (25. 11.) zní sice hezky, ale možná s ní bude trošku nuda. Římané ji spojovali s řeckým slovem kathará, tedy cudná a počestná. A nakonec Xenie (27. 11.), ta je pravý opak Kateřiny. Má ráda společnost, což z ní dělá výtečnou hostitelku.

Listopadová jména pro kluky

Třetí listopadový den slaví svátek Hubert. Toto jméno by mělo náležet duchaplné osobě, neboť označuje mysl a bystrost. Bohdan (9. 11.) je doslova dar z nebes. Martin (11. 11.) je původně překládán jako válečník, u nás je však přiřazován ke stejnojmennému světci.

Albert (21. 11.) je jméno pro šlechtice s vybranými mravy. Překládá se jako vznešený a honosný. Představuje skvělého člověka, který zaujme svým charakterem a inteligencí. Ondřej (30. 11.) s sebou nese odvahu a sílu. Je to muž se vším všudy. Jméno pochází z Řecka a je novější variantou Andreje, který se zase vyvinul z Andrease.

Bizarní jména v zahraničí

Web HuffPost jich v roce 2017 sesbíral hned několik. Nejdříve se podívejme na značky - Tesla, Fanta, Maybelline a něco pro milovníky zbraní - Beretta. Pro spirituálněji založené povahy tady máme ty, které si můžeme přeložit - Svatozář, Amen a Lucifer. Kdo si zakládá hlavně na prestiži, může zvolit Faraóna, Císařovnu, Milady, Generála či Vévodkyni.

Psychology by jistě zajímala Marnost, Závist, Žhář a Vztek. Nezapomeňme ale ani na Stalina, Casanovu, Caponeho a legendární lady Godivu. A teď něco pro nenáročné typy - ‘Nil, Kluk, Syn, Holka, Pán, Muž, Papa, Bůh, Můů, Kdokoli. Zlatým hřebem je neskutečně originální a složité - Abcde.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jmeniny

Svátky.centrum.cz: Jména

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články