Zapomenutá staročeská jména: Jenovéfa značí ploditelku života, Tomáš Klus má jednu doma

Zapomenutá staročeská jména: Jenovéfa je ploditelka života, Přemysl byl moudrý a Kazimír dokázal jen ničit
Zdroj: Wikimedia Commons/Josef Mathauser, Public domain

Zapomenutá česká jména mnohdy stojí opravdu za to. Dali byste svému dítěti jméno Jenovéfa, Mnata, Doubravka nebo Častava? Podívejte se na přehled jmen, která ne vždy odvál čas.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 10. 2022 16:00

Regulace jmen se v jednotlivých zemích liší. V některých státech je možné vybírat jména pouze z předem nadefinovaného seznamu, tam je pak malá šance zvolit něco opravdu historického. Ve Francii dokonce zakazují stará bretoňská jména. V Česku se regulují jen skutečné bizáry, které by mohly dítěti způsobit trauma.

Dcera Tomáše Kluse se jmenuje Jenovéfa

Starodávná jména jsou v oblibě jak u celebrit, tak i u obyčejných lidí. Třeba zpěvák Tomáš Klus pojmenoval svou dceru Jenovéfa. Jde o jméno nejasného původu (germánské, nebo galské) a označuje matku rodu a ploditelku života. I jeho druhá dcera má ne příliš časté jméno Josefína. Významově se překládá jako Bůh ti dá dítě, Bůh ti přidá...

Vysokoškolská pedagožka Lenka Krejčová zvolila pro svého syna jméno Mnata. To se zalíbilo jejímu muži již při studiu na gymnáziu, kde se učil o pověstných přemyslovských knížatech. Mnata byl mýtickým pokračovatelem Přemysla Oráče a kněžny Libuše. Je jedním ze sedmi legendárních knížat a jeho jméno znamená pamětlivý (od slova mníti - pamatovat).

Původ staročeských jmen

Jak vůbec vznikala staročeská jména? Většina slovanských jmen se odvozovala od určité vlastnosti, která byla jejich nositeli přisuzována. Nesloženou variantu dostávala spodina. Kupříkladu Nekrasa, Mladota, Prodan a Zlen. V tomto případě ani není potřeba překládat význam.

Složenou variantu pak měla šlechta. Budimír, ten přinášel budoucnost. Ctirad byl zase sama čest a Kazimír dokázal jen ničit. Radomila měla radost a Lubomíra byla zamilovaná. Přemysl byl moudrý a Vojtěch se zase nebál války kvůli své vrozené bojovnosti.

Staročeská jména pro holčičky a kluky

Pokud jste si ještě stále nevybrali, zde jsou další pozapomenutá jména. Začneme holčičkami. Unikátní je Častava. Od roku 1945 se s takovým jménem narodilo jen jedno dítě. Doubravka označuje les či háj, to již odvodíme od slova doubrava. A pak jsou tady trošku krkolomná pojmenování: Bratrata, Nezbavěta, Pluahava, Křivoša či Kroměša a Květiša.

Zajímavá jsou i klučičí jména. Boček, Budivoj, Křesomysl, Nezamysl, Střezimír nebo Zbyhněv. Zajímavé je, že spíše než jazykolamy se u kluků objevují různé vlastnosti: Nerad, Nedar, Nechval, Nepřej, Nestraš, Netěch, Netřeb, Nezabud a Nelžej.

Zdroje informací: 

Zdraví.euro.cz: Staročeská jména odlišovala vznešený a neurozený původ. Která se stále používají?

Slované.cz: Staročeská jména

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články